Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vereniging Vliegtuigoverlast fronst wenkbrauwen bij lezen rapport Erasmus

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1475 
|
 telstar-online.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0463.jpg

Regio - De vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport (BTV) is naar eigen zeggen onthutst over de conclusies van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) over de economische perspectieven voor Rotterdam The Hague Airport. De vereniging heeft overigens ook veel leden uit Pijnacker-Nootdorp.

De EUR concludeert in haar rapport dat het zakelijk profiel van Rotterdam The Hague Airport 'minder duidelijk is geworden' en 'niet is versterkt'. Zo halveerde bijna het aantal zakelijke passagiers tussen 2004 en 2009. De bewonersvereniging is geschrokken van deze stelling: "Al vele jaren is immers door Rotterdam The Hague Airport, op verzoek van de gemeente Rotterdam, intensief gewerkt aan het versterken van het zakelijk karakter van het vliegveld. Al deze noeste arbeid heeft blijkbaar geen resultaat gehad", zegt Hubert van Breemen, waarnemend secretaris, tegenover onze redactie.

"Van de voornaamste drijfveer voor de Rotterdamse politiek om een vliegveld op luttele kilometers van het stadscentrum te gedogen - met alle overlast voor omwonenden van dien - is vooralsnog niet veel terechtgekomen", aldus Van Breemen. Ook over de bijdrage van Rotterdam The Hague Airport aan de regionale economie, kan de universiteit geen hoopvolle conclusie trekken: het rapport concludeert dat de bijdrage van het vliegveld aan de regionale economie 'minder hard is gegroeid dan was voorzien'. Terwijl de Rotterdamse economie tussen 2004 en 2008 groeide, daalde het aantal passagiers op zakelijke Rotterdam The Hague Airport bestemmingen.

Geen actueel en eigenstandig onderzoek
Overigens vindt Van Breemen het opvallend, dat de Erasmus Universiteit geen actueel en eigenstandig onderzoek heeft gedaan naar de werkgelegenheidseffecten van het vliegveld in de groene achtertuin van Pijnacker en Lansingerland, maar heeft volstaan met het weergeven van de resultaten van ouder onderzoek. "Het had de onderzoekers gesierd om de oude kengetallen aan een nieuwe toetsing te onderwerpen."

Economische cijfers
Wel relativeert de universiteit de werkgelegenheidscijfers die Rotterdam The Hague Airport zelf hanteert sterk: zo stelt men dat circa 2.500 arbeidsplaatsen directe werkgelegenheid oplevert. De onderzoekers stellen dat dit getal van 2.500 'niet is onderbouwd', en 'aan de hoge kant is.' En eerder ongeveer 1.360 zou moeten zijn. Van Breemen wijst er namens de vereniging voorts op dat bij alle economische cijfers een aantal zaken moet worden bedacht. Allereerst dat het vliegveld een fors oppervlakte aan grond omvat. Voorts dat uit een document van Stadsontwikkeling blijkt dat minstens 13 sectoren in de regio Groot Rijnmond aanzienlijk meer bijdragen aan de werkgelegenheid.

Vakantievluchten verminderen
De vereniging stelt verder dat bij gelijkblijvende capaciteit, een zakenluchthaven meer oplevert dan een luchthaven die vooral vakantievluchten aanbiedt. "Naar de mening van de BTV zou dit een goede reden zijn om het aantal vakantievluchten te verminderen en uiteindelijk alleen zakenvluchten toe te staan: dat levert de regio meer op en leidt tot minder overlast voor de omwonenden."

Bekijk bericht op "telstar-online.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

¨ De vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport (BTV) is naar eigen zeggen onthutst ¨

Tja, als je weet dat je met de Schiphol-group als eigenaar van het vliegveld te maken hebt, zou je je kunnen schamen dat je ¨ onthutst¨ bent..................
De Schiphol-group laat al decennia zien dat zij totaal niet te vertrouwen is!
Onder de paraplu van de Nederlandse overheid, kan de Schiphol-group doen en laten wat zij wil.
Afspraken die door of met parallelle partijen worden gemaakt kunnen zo naar de prullenbak.
Want de economie gaat boven het woongenot, dat is altijd de troefkaart die de Schiphol-group trekt, indien zij op haar maatschappelijke verantwoordelijkheden wordt gewezen.
Dat helpt ook een gemeente Rotterdam niet, al doet zij nog zo haar best.
De omwonenden zijn in dit land altijd de spreekwoordelijke sigaar.