Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Verbijstering over lage vliegroutes

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 553 
|
 Leeuwarder Courant - 29-12-2017 
tb_leefomgeving_castricum_Albertshoeve.jpg

Door Robert Jan Speerstra

TERUGBLIK 2017

Toen bekend werd dat vliegtuigen van en naar het nieuwe Lelystad Airport laag over Munnekeburen en Spanga gaan, waren de rapen gaar.
Even zoekt hij naar het juiste woord. Heel kort maar. ,,Verbijsterd'', klinkt het dan. ,,Ja, echt waar.''
Verbijsterd was Rob de Wind toen hij in maart in deze krant een artikel las over de uitbreidingsplannen van vliegveld Lelystad. De bijbehorende lage vliegroutes bleken onder meer over 'zijn' Munnekeburen te gaan en over verschillende omliggende natuurgebieden waar hij altijd zo van de rust geniet.

Nu blikt De Wind aan de keukentafel in zijn woonboerderij terug en vooruit. Dat doet hij samen met Wilma van de Venn uit het nabijgelegen Spanga. De twee vormen, met enkele anderen, de harde kern van de Stellingwerver werkgroep Laagvliegroutes NEE. Nadat deze groep in mei een drukbezochte informatiebijeenkomst had verzorgd in Munnekeburen, begon het verzet in het zuiden van Friesland te leven.
Sinds die tijd is er veel gebeurd, in Den Haag en daar buiten. En er staat de werkgroep de komende maanden ook nog het een en ander te wachten.
Zoals het nu lijkt, worden de uitbreidingsplannen en de vliegroutes in maart definitief vastgesteld.

Aan de keukentafel vertellen De Wind en Van de Venn enthousiast over hun acties en successen, die samen met actiegroepen in Overijssel en Gelderland zijn bereikt. Zo toonden de groepen aan dat er fouten zijn ge-maakt bij belangrijke milieuonderzoeken.
Burgers kwamen in opstand, Kamerleden hingen aan de lijn en uiteindelijk stond zelfs het ministerie van Infrastructuur open voor overleg.
,,Best knap, voor gewone burgers.

Daar ben ik trots op'', zegt Van de Venn. ,,Bewoners kunnen heel veel bereiken, blijkt maar weer. Nu is het spannend hoe dit verder gaat. De onderbuik vraagt zich wel eens af: komt dit wel goed? Daar heb ik soms zorgen over, met een overheid die waarschijnlijk toch naar een bepaalde uitkomst toe werkt.''

Het gaat de twee echter om meer.

Zij trekken de discussie graag breder.

,,Wij zijn maatschappelijk betrokken'', zo begint De Wind. ,,Het gaat ons niet alleen om ons eigen dorp of om Friesland. Wij willen het probleem ook niet opschuiven. Ook andere gebieden mogen geen slachtoffer worden van een blunderend ministerie, dat het Nederlandse luchtruim al lang had moeten herindelen.
Dan waren deze lage routes niet nodig geweest.''
Van de Venn knikt. Ze haalt recente tv-documentaires in herinnering over frauduleuze afvalverwerkers (Beerput Nederland, red.) en gesjoemel met cijfers door de Schiphol Group, de eigenaar van Lelystad Air-port.

,,Ook bij Lelystad hebben wij gesjoemel aangetoond. Hopelijk is dit een keerpunt en wordt er nu een ommezwaai gemaakt richting verduurzaming.
Want de luchtvaart is enorm vervuilend.''

,,We bevinden ons niet op een eilandje, we zijn deel van een groter geheel'', gaat Van de Venn verder.
,,Bestuurders en directeuren denken alleen maar in economische groei.
Maar ik kom uit het onderwijs. Bij mij werkt het anders. Hoe zal het onze kinderen en onze aarde vergaan?''

'Bewoners kunnen heel veel bereiken, blijkt maar weer'


Reacties op dit bericht