Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Verbijsterde reacties op nieuw ontwerpbesluit Lelystad Airport: “Voelen ons compleet overvallen”

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 752 
|
 rtv Oost 
Airport_lelystad_in_uitbreiding_HvS.JPG

Zowel actiegroepen als Kamerleden reageren fel op de plotselinge aankondiging van minister Van Nieuwenhuizen dat Lelystad Airport geen overloophaven van Schiphol meer wordt. Een overzicht van reacties.


De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen zijn in rep en roer. "Het is een grote teleurstelling", reageert Hans Kempenaar van HoogOverijssel. "De minister negeert alles wat er in de samenleving leeft, op een volkomen onverwacht moment."De minister lijkt met het ontwerp Luchthavenbesluit een compleet nieuwe weg in te slaan met Lelystad. Volgens Kempenaar betekent het besluit dat er ook vracht mag worden gevlogen op Lelystad. "En dat via de laagvliegroute boven ons hoofd, het is volkomen ongelofelijk."Jan Rooijakkers, ook van HoogOverijssel, zegt dat hij vlak voor de aankondiging nog uitgebreid contact had met het ministerie, maar nu compleet overvallen te zijn door het nieuws. "Worden we nu echt zo voor het blok gezet?"


Misleid

Ook Leon Adegeest bevestigt dat er vandaag nog contact was met het ministerie. "Ik dacht dat we langzaam progressie boekten en dat het ministerie een zorgvuldig proces wilde, maar het lijkt of we al die tijd zijn misleid."

"Zoals de situatie voorligt, moet er eigenlijk een compleet nieuwe MER komen. De rekenmodellen van het ministerie zijn door experts compleet gekraakt, dat kun je niet negeren. Lelystad nu ook openstellen voor vracht, betekent dat het nog veel belangrijker is dat die mer wordt over gedaan." Het lijkt of Adegeest het nieuws even niet kan bevatten. Dit ontwerp-Luchthavenbesluit gaat voorbij aan iedere emotie.

'We worden belazerd'

Jules van der Weerd van actiegroep Hoog over Wezep is woedend over de voorgenomen wijzigingen. Omroep Gelderland citeert hem: "We worden gewoon belazerd. Dit gaat tegen alle gemaakte afspraken in. Lelystad zou een beperkt aantal vakantievluchten van Schiphol overnemen en zeker niet autonoom groeien."

Van der Weerd hoopt dat coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hun woorden nakomen en tegen onafhankelijke groei van Lelystad Airport blijven. "Nu moet gaan blijken wat hun woorden waard zijn."

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie herinnert aan de afspraak dat Lelystad niet zou leiden tot autonome groei van de luchtvaart.

"Dat is ons uitgangspunt."

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger noemt het besluit van de minister 'schandalig'. Zij verwacht dat het besluit de deur open zet voor goedkope luchtvaartmaatschappijen; "Welkom prijsvechters."

De Tweede Kamer vergadert dinsdag over Lelystad Airport. De actiegroep roept iedereen op naar Den Haag te komen.

Het ontwerpbesluit vind je hier.

Bekijk bericht op "rtv Oost"

Reacties op dit bericht