Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veluws verzet tegen vliegroutes krijgt vorm

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 981 
|
 destentor.nl 
hvs_lvnl_DSC_2529.jpg

Door Anton van Noorel

Lange tijd was het redelijk stil op de Veluwe als het gaat om het verzet tegen de nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad Airport, maar er komt nu steeds meer verzet en kritiek op de plannen. In navolging op RTL-nieuwslezer Jan de Hoop is er inmiddels op internet een petitie gestart met als titel ‘Red de Veluwe’. Bovendien komen verschillende bezorgde inwoners volgende week bij elkaar om te kijken naar oplossingen.

Initiatiefnemer van de petitie, die vrijdagmiddag ruim 1500 keer is ondertekend, is Mark Vroegindeweij uit Heerde. Hij vreest onder meer de geluidsoverlast die ontstaat bij de nieuwe plannen. ,,Ik schrok van de berichtgeving over de vliegroutes. Er waren wel petities, maar die zijn allemaal geclusterd tot een klein gebied. Daarom ben ik niet alleen een actie namens Heerde en Epe gestart, maar namens de hele Veluwe. We gaan het grootser oppakken.”

Leefbaarheid
Zijn doel is helder: de vliegtuigen hoger laten vliegen, of via een andere route. Want vanwege de uitbreiding van Lelystad Airport kunnen er vanaf april 2019 vliegtuigen op 1800 meter hoogte precies over de Veluwe vliegen. ,,Iedereen heeft het nu over het mogelijk verdwijnen van vliegveld Teuge. Maar dat is gewoon een bedrijf, kun je uitkopen. Wij hebben het hier over de mensen en hun leefbaarheid.”

Vroegindeweij heeft al met verschillende mensen in de omgeving contact gehad. Samen gaan ze volgende week een plan van aanpak smeden. ,,Mogelijk gaan we voor een oprichting van een stichting”, laat woordvoerder Coos Paulusma namens de vereniging Ons Mooi Epe (OME) weten. De organisatie, de afgelopen jaren bekend geworden in het proces rondom de reconstructie van de Heerderweg, ziet liever ook geen lage vliegtuigen. ,,Er is nog weinig rumoer, maar als het zo blijft zijn over twee jaar de rapen gaar. We moeten ons druk gaan maken over onze eigen leefomgeving.”

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Op de Veluwe is in ieder geval nog eendracht. Rond Schiphol zijn de belangen verdeeld per baan en is iedereen met zijn eigen belang bezig. En daar maken Alders en de ORS knap gebruik van.

Geplaatst door thijs uit heiloo

1800 meter? Ik zou willen dat ze boven Heiloo op 1800 meter zouden overvliegen, wat zou dat een enorme rust geven zeg!

Geplaatst door anoniem

Las net een leuk artikel over Heiloo in de Elsevier, nog even en de plaats staat in de top 10 van beste gemeenten. Wat er niet bij staat is dat je om komt van de herrie van Schiphol. De eerste bewoners vertrekken om die reden.