Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veluwe deels verlost van laagvliegroute Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 915 
|
 destentor.nl 13-02-2019 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Janske Mollen

De gemeenten Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek zijn deels verlost van een laagvliegroute boven hun hoofd. Er komt een nieuwe vertrekroute voor Lelystad Airport boven Hattemerbroek. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) aan de gemeenteraden van de betreffende gemeenten laten weten.

Er is door beide partijen gezocht naar een route die over minder bebouwd gebied loopt. Belangrijke voorwaarde hierbij betrof minder hinder voor de inwoners van de kernen. ‘Het is gelukt een route te ontwerpen die boven knooppunt Hattemerbroek loopt’, laten het ministerie en LVNL weten. ‘Het betreft de tijdelijke aansluitroute tot 2023 wanneer de herziening van het luchtruim is afgerond’.

,,Laat voor alles duidelijk zijn dat we als gemeenten hebben gezegd dat we deze laagvliegroutes niet willen”, zegt waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Oldebroek namens de vier colleges. ,,Wij willen eerst een herziening van het luchtruim, zonder laagvliegroutes over of langs de kernen. Pas daarna is wat ons betreft ruimte voor de opening van Lelystad Airport.”

Zienswijzen
De Veluwse gemeenten willen ‘de landelijke rust op de Veluwe behouden en zijn daarom tegen de laagvliegroutes’. Snijder-Hazelhoff: ,,Daarom dienen wij als vier gemeenten gezamenlijk een zienswijze in tegen het nieuwe luchthavenbesluit dat nu ter visie ligt. Tegelijkertijd zijn we door het ministerie gevraagd om te kijken of een verbetering van de route mogelijk was. Met het Artillerie Schietkamp in de buurt is dat niet eenvoudig. Hier moeten de vliegtuigen omheen vliegen en tegelijk moet rekening gehouden worden met verschillende andere routes.”

Belangengroepen
Een vertegenwoordiging van belangengroepen krijgt nu de gelegenheid om de plannen in te zien en hierop een reactie te geven.

Vijftien gemeenten en de provincie Overijssel hebben intussen een zienswijze ingediend over het luchthavenbesluit dat momenteel ter inzage ligt. Ook de verkeersverdelingsregeling voor Schiphol nemen zij onder vuur. Overijssel en de gemeenten vragen zich af of de milieueffectrapportage nog wel juist is, nu de lijst met bestemmingen waarop kan worden gevlogen is vervallen.

Bekijk bericht op "destentor.nl 13-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum


Geplaatst door gerard uit castricum

hoeveel hoger? 300 meter? Als het om veel vliegtuigen gaat, gaat dat de pijn niet verzachten. En.... als puntje bij paaltje komt, en blijkt het toch niet te kunnen dan schakelt men net zo gemakkelijk terug. Zo verging het ons ook, 'tijdelijk' alle nachtroutes over onze gemeente sturen, in plaats van een deel, bleek 'eeuwig'. En wij zijn een heel bijzonder ras, kunnen heel zonder nachtrust. De 'homo sleepless'

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

eeeh, waarom zijn we bezig vliegroutes te ontwerpen? Beetje gek als de uitstoot omlaag moet. Waarom denkt niemand aan gewoon eenvoudigweg aan het stoppen van dit gedrocht.
Het is gewoon heroïne, ze zijn verslaafd. Vliegende heroïne...daar valt bijna niet tegenop te argumenteren. Vvd is een club wanhopige verslaafden.