Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veel Nederlanders bereid vliegen op te geven voor klimaat

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 410 
|
 parool.nl 
ICE_001.JPG

Maar liefst 42 procent van de Nederlanders is bereid vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van hun jaarlijkse klimaatenquête.

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, 9 procent van de bevolking voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl.

Na stoppen met vliegen, volgen stoppen met vlees eten, videostreaming en nieuwe kleding kopen in de top vijf van dingen die Nederlanders bereid zijn op te geven om klimaatverandering tegen te gaan.

Nederlanders zijn het minst bereid (10 procent) om de auto te laten staan. Met name ouderen en mensen die in landelijke gebieden wonen vinden dat lastig. Het merendeel van de mensen (67 procent) zegt al minder vlees te eten, nog eens 19 procent zegt dat te willen opgeven. Tussen mannen en vrouwen zit weinig verschil, behalve als het om kleding en vlees eten gaat. Vrouwen zijn meer geneigd om vlees links te laten liggen, maar zien minder in het idee geen nieuwe kleding te kopen. Bij mannen is dat precies andersom.

Wat Nederlanders het makkelijkst zouden opgeven om klimaatverandering tegen te gaan
Volgens onderzoek door de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van hun jaarlijkse klimaatenquête.
De grafiek, zie hier.

Driekwart van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar geeft aan zich in te spannen voor een beter klimaat. Jongeren vinden het het moeilijkst om met streamingdiensten te stoppen. Servers en netwerken gebruiken daarvoor veel energie, wat weer voor uitstoot van broeikasgassen zorgt, zolang de meerderheid van elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt geproduceerd.

Ook werd er gevraagd naar de invloed van de coronapandemie op klimaatbewuste keuzes, zoals het gebruik van openbaar vervoer. 58 procent van de Nederlanders geeft aan zich meer zorgen maken over een mogelijke coronabesmetting, dan over de langetermijnimpact van klimaatverandering.

Daadwerkelijke verandering
Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, 9 procent van de bevolking voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl. “Dit onderzoek toont aan dat er aan de ene kant behoorlijke bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar aan de andere kant dat de radicale wijzigingen die mensen willen doorvoeren veel minder zijn,” zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor.

Daarnaast stemt het de EIB positief dat ruim twee vijfde van de Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen en ruim een derde in eigen land op vakantie wil vanwege uitstootvermindering. “Mensen lijken erover na te denken. En niet meer vliegen zou ik best een radicale wijziging willen noemen.”

Wel lijken Nederlanders alleen bereid om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen als dit hun comfort niet aantast of geen extra inspanning vereist. “Maar 18 procent is bereid CO2-compensatie te betalen voor vliegen. Zodra het wat gaat kosten, gaat de bereidheid omlaag,” aldus Sweeney-Bindels.

"Ik maak mij meer zorgen om geïnfecteerd te raken met het coronavirus dan over de langetermijnimpact van klimaatverandering"
Volgens onderzoek door de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van hun jaarlijkse klimaatenquête.
De tabel, zie hier.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat ruim een vijfde van de Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen. Dat moet twee vijfde (42 procent) zijn.

Bekijk bericht op "parool.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Uden uit Veghel

Links praten, rechts doen... We zullen wel zien.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Nee hoor, niks links praten. 2012 laatste vlucht naar Noorwegen.......voor mijn werk destijds. Douche kort en doe zo veel mogelijk op de fiets of de benenwagen.
Meatless Monday hou ik ook in ere.
Zonnepanelen op het dak en elektrisch koken en het eerste begin bij jezelf is er.....
O,ja, heerlijk die geitenwollen sokken, kan de CV ook een graadje lager.
En nee, ben geen linkse rakker maar een bezorgde bewoner die zuiniger op Moedertje Aarde probeert te zijn.

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Als je onder zo'n klotebaan woont gaat de lol er vanzelf wel af!

Ik vlieg ook niet meer sinds 2015! Ook niet meer wegens klimaat. Ik heb schoon genoeg van al die leugens en het afwentelen van de kosten op anderen!