Van oplossing voor Schiphol nog geen spoor en de Nederlandse Gerhard Schröder weet het ook niet
Column Marcia Luyten
De Voorjaarsnota die het kabinet vrijdag naar de Kamer stuurde, lijkt een ondoordringbaar woud van drukinkt met cijfers en levenloos beleidsjargon, maar achter de codetaal schuilt een politieke thriller. De nota is de eerste begroting van Rutte IV. Het eerste script voor hoe dit kabinet de grote uitdagingen wil aanpakken waar het bij aanvang voor stond, de klimaatcrisis en natuurherstel.
Denkbaar is een scène waarin boeren weer op hun trekker klimmen. In plaats van naar het Binnenhof koersen ze naar Schiphol, om met tractoren een bagagekar te rammen en startbanen te bezetten. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse Gerhard Schröder: de voormalige sociaal-democraat Dick Benschop, die net als de oud-bondskanselier miljoenen verdient in de fossiele industrie – eerst bij Shell, sinds 2019 als ceo van de Schiphol Groep.
Knokpartijen
Dat de Schiphol-topman is aangesteld vanwege zijn politiek kapitaal, blijkt uit deze Voorjaarsnota. Management daarentegen is niet zijn sterkste kant. Maandag was het volgens De Telegraaf opnieuw een ‘zeer gevaarlijke chaos’ op de luchthaven met knokpartijen, urenlange wachtrijen en ‘onwelwordingen’. Er is nog geen bericht van Dick Benschop die, zoals Elon Musk toen de Tesla-productie vastliep, ergens op de werkvloer op een stretcher slaapt om de crisis te bedwingen. De ceo van Schiphol zat tot dinsdag in Davos. De Voorjaarsnota laat zien waar Benschop zijn zes ton per jaar aan te danken heeft.
Want de Nederlandse Gerhard Schröder speelt met Schiphol een hoofdrol in het migrainedossier van Rutte IV. Het woord duikt dertig keer op in de Voorjaarsnota: stikstof. Maar tussen de berekeningen en beleidsvoornemens ontbreken de aanwijzingen voor hoe natuur en klimaat te verzoenen met grootschalige luchtvaart.
Lees hier verder.
Geplaatst door Ed uit Oegstgeest