Vakantievluchten niet onbelangrijk

ANVR laat bijdrage aan economie onderzoeken
Amsterdam - De brancheorganisatie ANVR laat onderzoeken wat het belang van vakantievluchten is voor de Nederlandse economie. Daarmee wil men bereiken dat vakantievluchten op Schiphol kunnen blijven.
Het stoort voorzitter Frank Oostdam dat vakantiegangers en vakantievluchten worden weggezet als onbelangrijk voor Schiphol. „We proberen al lange tijd op te komen voor de belangen van de reissector, maar nu er gewerkt wordt aan het opstellen van de Luchtvaartnota 2020-2050 willen we betere argumenten hebben. Daarom hebben we Stichting Economisch Onderzoek gevraagd twee onderzoeken uit te voeren. Dat wordt dan onze input voor de nota.”
De ANVR merkt dat het belang van vakantievliegverkeer niet hoog wordt gesteld. Wat prioriteit op Schiphol betreft staan de vakantievluchten onderaan, nog onder de vrachtvluchten. Om die reden was in het Aldersakkoord al afgesproken dat vakantievluchten maar naar Eindhoven en Lelystad moeten. Op Schiphol moet alles draaien om de zogeheten hub-operatie, waarbij passagiers uit omliggende landen op Schiphol overstappen op intercontinentale vluchten. Passagiers uit andere werelddelen kunnen met een overstap op Schiphol naar vrijwel iedere bestemming in Europa. Op die manier kan het netwerk van 326 bestemmingen overeind worden gehouden en dat is weer van belang voor het vestigingsklimaat in Nederland.
Die exclusieve focus op zakenreizigers en overstappers, gaat voor Oostdam te ver. „Vakantiegangers en mensen op familiebezoek zitten ook in die toestellen van de zakenlieden. Zonder hen zijn die vluchten niet rendabel. En hoeveel geeft een overstapper nu uit op Schiphol in vergelijking met vakantiegangers? Volgens ons wordt het welvaartsbelang van de vakantievluchten sterk onderschat.”
Vakantiegangers zitten in gewone lijnvluchten van KLM, Transavia en andere maatschappijen. Daarnaast zijn er specifieke vakantievluchten zoals van TUI en Corendon. „De term pretvluchten valt vaak, maar een vlucht naar Turkije is dat niet. Misschien een vlucht van een tientje van Eindhoven naar Londen met Ryanair wel. Natuurlijk moeten we als sector een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Waar het kan, moeten we reizigers op alternatieven zoals de bus en trein wijzen. Maar bij veel bestemmingen is het vliegtuig de enige optie. Wel kunnen we CO2-compensatie standaard gaan aanbieden. Een vliegtaks is voor ons aanvaardbaar, wanneer dat geld wordt ingezet voor vergroening van de luchtvaart.”
Geplaatst door Wim uit Castricum
Het zal mij dan ook benieuwen hoe ze de economische waarde gaan bepalen voor de Nederlandse economie.