Platform Vlieghinder Kennemerland
 

UPDATE - Tegenstanders Lelystad Airport dreigen met rechtszaak tegen airlines

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 805 
|
 destentor.nl 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Door Paolo Laconi & Arjen ten Cate

Luchtvaartrecht-experts zien niets in claim tegenstanders Lelystad Airport

Specialisten in luchtvaartrecht stellen dat claims tegen maatschappijen die vanaf Lelystad Airport gaan vliegen, kansloos zijn. De advocaat van actiegroep HoogOverijssel liet gisteren aan twaalf vliegmaatschappijen weten naar de rechter te stappen als er schade door vliegverkeer ontstaat.

Mr. Esmond Douma, advocaat in Amstelveen, die veel luchtvaartzaken doet, noemt de claim van Hoog Overijssel ‘kansloos’. ,,Ze kloppen feitelijk bij de verkeerde partijen aan. Een rechter zal een dergelijke claim niet toewijzen.” Volgens Douma voeren de vliegmaatschappijen slechts uit wat door de luchtverkeersleiding wordt besloten. ,,De vliegmaatschappijen gaan niet over de vlieghoogtes en vliegroutes. Ze krijgen ‘slots’ toebedeeld en daar maken ze gebruik van.” Slot is in de luchtvaart een term voor de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven.

Andere gedachten
Wel zijn de maatschappijen vrij om zelf te bepalen of ze überhaupt vanaf Lelystad willen vliegen. Meerdere vliegmaatschappijen lieten de afgelopen tijd weten dat ze sowieso niet staan te popelen om vanuit Flevoland te opereren.

Ook emeritus hoogleraar luchtvaartrecht Peter Haanappel geeft de actievoerders weinig kans. ,,Ik heb niks tegen dit soort actiegroepen, laat ik dat voorop stellen. Maar als de overheid de vliegmaatschappijen toestemming heeft gegeven, dan moet je bij de overheid zijn om eventueel een claim in te dienen. Niet bij de vliegmaatschappijen. Alleen als die zich niet aan de opgestelde regels houden, bijvoorbeeld omdat ze te laag vliegen, lager van de regels van de overheid, dan maakt zo'n vordering kans."

Waarschuwing
Rooijakkers van HoogOverijssel denkt wel degelijk dat claims ingewilligd kunnen worden door een rechter. ,,Die maatschappijen kiezen er toch voor om op Lelystad te vliegen? Dat hoéft niet! Zie dit maar als een waarschuwing.”

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Een moedige poging, maar ze zullen zich wel goed juridisch hebben ingedekt. Misschien is het Groningse protestmodel te prefereren?