Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ultrafijnstof ook door taxiënd vliegtuig

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1170 
|
 haarlemsdagblad.nl - 19-02-2018 
hv_techniek_2758.jpeg

Door Roel van Leeuwen

Taxiënde vliegtuigen dragen bij aan de verspreiding van ultrafijnstof. Dat is een eerste uitkomst van een grootschalig onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van ultrafijnstof rond Schiphol’ dat in 2021 moet zijn afgerond.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), GGD Amsterdam en onderzoeksinstituut ECN zijn nu bezig met het toetsen en verbeteren van een rekenmodel dat in de toekomst kan worden gebruikt. Om te kijken hoe dit model werkt, worden allerlei metingen uitgevoerd rondom de luchthaven. Bijvoorbeeld op de parkeerplaats van een begraafplaats in Hoofddorp. Enkele omwonenden, lokale politici en het Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) waren daar maandagmorgen om het meten van het ultrafijnstof met eigen ogen te aanschouwen.

Naast de geluidsoverlast van vliegtuigen is ultrafijnstof immers een grote bron van zorg. Volgens Kröger zou eerst meer duidelijk moeten zijn over de gezondheidseffecten van het ultrafijnstof voordat er kan worden gesproken over de groei van het aantal vliegtuigen dat op Schiphol landt en opstijgt.

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl - 19-02-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

En daarna volgen in lengte van jaren nog vele onderzoeken, voordat conclusies getrokken zijn en maatregelen genomen worden.
Overigens wordt al het personeel dat op Schiphol in de buitendienst werkt medisch gemonitord?

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

Alle vliegtuigen die lager dan 3000ft vliegen geven ultra fijnstof toenamen voor de leefomgeving, zelfs bij sommige weersomstandigeheden zelfs tot hoogtes van 10.000ft

Geplaatst door anoniem1

Wow,wat een verassing.

Zelfs het taxiende verkeer,dat maar erg weinig motor vermogen gebruikt in vergelijking met het landende en startende verkeer, en die uitstoot ook nog eens op bijzonder lage hoogte doet in een zeer klein en begrenst gebied waardoor er eigelijk niet veel verspreid kan worden draagt al bij aan de verspreiding.
Dan moet het met de uitstoot van met veel vermogen landende en stijgende verkeer op lage hoogte wel enorm zijn.

Hoop dat ze dit ook gaan onderzoeken,de 2 onderdelen van het onderzoek die nu bekend zijn bij mij (het door schoolkinderen laten meten van hun Eigen longfunctie en dit onderzoek) lijken mij niet het meest urgent. Hoop niet dat het een gestuurd onderzoek worden,helaas is over het onderzoek en de opzet niks op internet te vinden. Net zomin als ik de volledige tekst van het alders akkoord op internet heb kunnen vinden.