Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ultimatum aan minister voor nieuw besluit stikstofcijfers vliegveld

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 305 
|
 omroepflevoland.nl - 09-12-2021 
stikstofdioxide
Stikstofdioxide
Credit: ChiralJon

Demissionair minister Carola Schouten krijgt vier weken de tijd om te beslissen of ze alsnog bepaalde stikstofgegevens over Lelystad Airport aan de Stichting HoogOverijssel verstrekt. Dat heeft de Raad van State bepaald. De zaak belandde vorige week bij de hoogste bestuursrechter, omdat HoogOverijssel niet tevreden is met cijfers die het ministerie tot nog toe verstrekte.

De Stichting HoogOverijssel is tegen de opening van Lelystad als vakantieluchthaven en de bijbehorende laagvliegroutes over Overijssel. De stichting denkt dat het ministerie de hoeveelheid stikstof die straks rond het uitgebreide vliegveld bij Lelystad wordt uitgestoten te rooskleurig afschildert. Om dit aan te tonen, deed de stichting een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De rechter bepaalde dat de minister de gevraagde gegevens moest verstrekken. Maar volgens HoogOverijssel heeft de stichting alleen uitkomsten gekregen. Niet de verzamelde gegevens en controledata. Juist daarmee denkt HoogOverijssel de stikstofcijfers van Lelystad Airport te kunnen controleren. De door het ministerie wel verstrekte gegevens zouden bovendien in een verkeerd formaat zijn aangeleverd. Het ministerie zei vorige week tijdens de zitting wel degelijk de gevraagde informatie te hebben verstrekt. De stichting zou die eenvoudig zelf om kunnen rekenen.

HoogOverijssel wil de gegevens in het gevraagde formaat ontvangen en betichtte de minister vorige week van het rekken van tijd. De Raad van State heeft nu bepaald dat minister Schouten binnen vier weken moet besluiten of ze de gevraagde informatie alsnog geeft. De minister heeft overigens al gezegd dat haar nieuwe besluit niet zal afwijken van het vorige. Ze zal dus geen andere gegevens verstrekken.

Geen dwangsom
De stichting wilde dat de Raad van State de minister ook zou dreigen met een dwangsom, voor het geval ze niet binnen vier weken een nieuw besluit neemt. Maar de Raad van State denkt dat de minister aan de opdracht zal voldoen en vindt een dwangsom daarom niet nodig.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 09-12-2021 "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Dit kunt u allemaal rekenen onder de ‘nieuwe bestuurscultuur’ van Rutte c.s., waar we straks weer maximaal vier jaar aan vast zitten. Van echte transparantie is geen sprake. Deze vorm van traineren van kritisch onderzoek wordt al decennia uitgevoerd door de overheid en de luchtvaartsector.

Ik verwijs hiervoor naar de uitstekende dissertatie ‘Building castles in the air’ van Menno Huijs, op internet te vinden. Dit staat letterlijk vol met manipulaties door de overheid en de sector.

Hij noemde dit een impasse in het beleid (‘policy deadlock’), ik noem het klinkklare leugens en bedrog!