Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitslag stelling: ’Te veel nadruk op CO2’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 903 
|
 telegraaf.nl 
hv_natuur_4557.jpeg

WAT U ZEGT

Deelnemers: Ook stijging zeespiegel van groot belang

Uitslag stelling: ’Te veel nadruk op CO2’

Door Martine de Vente

De gevolgen van de klimaatveranderingen worden niet onderschat, denkt de meerderheid (57%) van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen gaat een commissie zich in Den Haag daarover buigen.

Bij die commissievergadering zijn onder anderen oud-VN-president Ban Ki Moon en filmacteur Leonardo DiCaprio aanwezig. De commissie wil landen de komende twee jaar gaan voorbereiden op de verstrekkende gevolgen van de verandering van het klimaat. Het antwoord op de vraag of de respondenten zo’n commissie een goed idee vinden, geeft een verdeeld beeld: de ene helft vindt van wel, de andere helft van niet. „Prima dat zo’n commissie er is. Maar laten ze hier alsjeblieft wetenschappers inzetten”, aldus een respondent die niet gelooft dat een filmster en politici snappen wat klimaatverandering teweeg brengt.

Twee derde van de respondenten denkt dat de minister gelijk heeft als ze zegt dat het beleid te veel gericht is op CO2-reductie en niet op de gevolgen van klimaatverandering. Denk hierbij aan droogte, veel regenval en de stijgende zeespiegel. „We moeten ons inderdaad niet blindstaren op de CO2-uitstoot. Maar wat betreft de zeespiegelstijging is er voor Nederland wel een verdienmodel”, zo meent een wel heel optimistische deelnemer die brood ziet in onze kennis over water en dijken.

Een ander vraagt zich af of we in Nederland en Europa wel zo hard moeten inzetten op het verminderen van de uitstoot van CO2 als andere landen in de wereld dat helemaal niet doen. Iemand anders maakt zich juist druk over ons land. „Bomen worden gekapt om plaats te maken voor woningen en wegen. Clubs als Milieudefensie moeten zich inzetten voor het vergroten van de natuur, in plaats van te roeptoeteren dat de CO2 uitstoot omlaag moet."

Wereldwijd hebben we steeds vaker te maken met extreem weer. Daar maakt maar een derde van de deelnemers zich wel zorgen over. De meesten denken dat Nederland wel goed is voorbereid op een zeespiegelstijging. Slechts een derde denkt dat ons land klaar is voor extreme hitte en droogte. Een respondent: „Onze klimaatdeskundigen zeiden een tijdje geleden nog dat de zomers vooral nat zouden worden en kijk wat er afgelopen jaar is gebeurd.”

Onderzoekers van waterloopkundig laboratorium Deltares waarschuwde voor een zeespiegelstijging in 2100 van 1 tot 2 meter, als de aarde opwarmt met 2 graden. De meesten denken dat Nederland wel in staat zal zijn om een ramp te voorkomen. Ze vinden ook dat Nederlanders een goede naam hebben op het gebied van watermanagement en dat dat iets is om trots op te zijn. Maar een scepticus stelt: „We zijn alleen goed in het afvoeren van water, maar houden totaal geen rekening met droogte.” Een ander snapt het al helemaal niet. „Wij liggen aan zee, maar ons land heeft last van droogte?” En weer een ander gelooft dat we door de waterschappen de komende 30 à 40 jaar wel veilig zijn. „Maar er moet nog heel veel gebeuren voor de periode daarna.”

Deskundigen beweren dat in 2050 honderden miljoenen mensen op de vlucht zullen slaan als het gevolg van klimaatverandering. De meesten vinden dit getal overdreven. Velen behoren tot de zogeheten klimaatsceptici.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

3 meter is teveel voor Nederland,kan men niet hebben vanwege de rivieren.
Gisteren folder in bus gekregen van veiligheids regio Utrecht. "wat te doen als het water komt"
Aller eerste keer dat ik hier een folder over kreeg in bijna 50 jaar dus men is er wel mee bezig.
Hier is het hoogwater in nederrijn en lek een potentiele bedreiging. Bij hoogwater word er preventief geevacueerd. Is grappig om te zien wat er geevacueerd moet worden. Dat is onder andere heel Utrecht,leidsche rijn,nieuwegein. Bij elkaar meer dan 1 miljoen mensen die preventief geevacueerd moeten worden. Zou een ramp zijn voor Nederland want veel opvang gebieden hebben wij niet,veel van die gebieden lopen ook gevaar bij hoogwater.
"relening moet houden met dagen tot weken op jezelf zijn aangewezen"
Het is een somber beeld dat men schetst,wel goed om op ergste voorbereid te zijn. Maar indruk die ik krijg is dat Nederland daar totaal niet op voorbereid is en dat dat werkelijk een enorme impact zou hebben. is niet zoals amerika waar maar een relatief klein deel van het land gevaar loopt en men dat in de rest van het land weer een beetje kan recht trekken.

Gelukkig is de kans minder dan 1% dat ik dit mee ga maken in mijn leven,aldus de folder.

Geplaatst door anoniem1

Vvd is ook slechtste partij die je kan hebben om dit soort dreigingen hoofd te bieden. Veel te druk met het op korte termijn overhevelen van zoveel mogelijk geld van burgers en collectieve voorzieningen naar bedrijven. Vandaag nog waarschuwing van ombudsman en 2 andere organistaties over de positie van zwakkeren in samenleving. Dan nog liever het conservatisme van het cda.
Vvd gaat ervan uit dat burger het allemaal zelf oplost, onderdak en eten bij familie,samen met de buren na terugkomst het huis schoonmaken,misschien wat geld lenen van ouders voor opbouw. En dat voor potentieel 1 miljoen+ mensen. Pas met zo,n ramp (of sterke economische terug gang) zal blijken hoezeer Nederland collectief is uitgehold door de vvd om maar zoveel mogelijk aan multinationale bedrijfsleven te kunnen geven.
Dit uithollen marginaliseert op termijn ook de kansen en mogelijkheden voor het mkb. Ook hier gaat de middenklasse onder druk komen te staan,net zoals in amerika,is een enorme bedreiging voor de veerkracht van de nederlandse economie,we maken ons zelf steeds meer afhankelijker van de multinationals.

Geplaatst door anoniem1

We maken ons zelf ook steeds kwetsbaarder voor dergelijke rampen,iets dat je overigens over de hele wereld kan zien. We bouwen erg veel in kwetsbare gebieden.
Leidsche rijn is een mooi voorbeeld. In plan Utrecht moet dat volledig geevacueerd worden bij bepaalde waterstanden. Gevolgen voor economie zijn dan gigantisch,enorm veel werknemers die weken lang niet meer goed kunnen functioneren,kantoren die onbruikbaar zijn. Om nog maar niet te spreken van de persoonlijke gevolgen.
Leidsche rijn is een geweldige nieuwbouw wijk, En het is ook gebouwd op een economisch en logistiek gezien heel erg goede locatie. Vind het persoonlijk het beste nieuwbouw project van Nederland. Maar met het oog op de lange termijn is het misschien niet verstandig om te blijven bouwen op locaties met risico van overstromingen,misschien niet nu maar als dreiging groter blijft worden zal er moment komen dat men preventief elders moet gaan bouwen. In de randstad zijn er dan maar 2 goede locaties,de heuvelrug (al vrij ver weg van Amsterdam,en erg ver van Rotterdam) en de kustlijn zelf. De kustlijn van Nederland is ironisch genoeg een van de meest veilige plaatsen voor overstromingen en de zeespiegel stijging. Er mag niet veel gebouwd worden aan de kust,milieu groeperingen zijn tegen en ook Schiphol geeft de nodige beperkingen,toch is het voor de lange termijn samen met de heuvelrug Utrecht de beste plek in de randstad om te bouwen.
Misschien dat dat ook iets is om rekening mee te houden bij de discussie over vliegveld op zee en een mogelijke uitbreiding Schiphol met 2e kaagbaan.