Uitslag Stelling: ’Nieuw vliegveld is nodig’
De plannen voor een extra vliegveld in de Haarlemmermeer om het huidige Schiphol vanaf 2030 te ontlasten, zien twee derde van de stellingdeelnemers wel zitten. Goed voor de werkgelegenheid en de economie, zeggen de voorstanders. Lelystad Airport als ’overloopluchthaven’ en een nieuwe A-terminal met pier op het huidige Schiphol kunnen naar verwachting de groei van het luchtvaartverkeer niet aan en daarom is er een dependance gepland in de Haarlemmermeer. Het nieuwe vliegveld, Schiphol-West, zou zich vooral moeten richten op de Metropool Amsterdam.
De overgrote meerderheid van de respondenten verwacht dat het luchtvaartverkeer de komende 30 jaar flink zal groeien en daarom vinden de meesten uitbreiding van de nationale luchthaven noodzakelijk. Schiphol is een belangrijk knooppunt en logistiek is het samen met de haven van Rotterdam van groot economisch belang, benadrukken deze stemmers. „Nederland is groot geworden door handel, ook vliegen is een belangrijk deel daarin. Als we niet langzaam economisch willen versloffen moeten we daar sterk in blijven”, verklaart een deelnemer. Ruim 30 procent is tegen uitbreiding. Er is geen ruimte voor en het geeft te veel overlast, zijn de argumenten van de tegenstanders. „Ze moeten eens stoppen met alles te concentreren in de randstad. Het is daar niet meer leefbaar. Er is voldoende ruimte elders in dit land.”
De groei zou meer verdeeld moeten worden over verschillende kleine vliegvelden in Nederland zodat elke regio meer werkgelegenheid krijgt, opperen verschillende stemmers. Ook hoeven mensen dan niet meer het hele land door te reizen. Een zuiderling zegt: „Wij vinden luchthaven Rotterdam veel fijner, het is kleiner en overzichtelijker.” Er zijn meer respondenten die de voorkeur geven aan de kleinere luchthavens omdat ze die veel klant- en verkeersvriendelijker vinden dan Schiphol. Een vliegveld op een nieuw te creëren eiland voor de kust kent ook aardig wat voorstanders. „Een mooi representatief project. Minder gevaarlijk ook en minder overlast.” Wat overlast betreft snapt bijna 60 procent de plannen niet van de provincie Noord-Holland om de komende twintig jaar 210.000 woningen te bouwen in het zuidelijk deel van Noord-Holland, waarvan een aantal in de directe omgeving van start- en landingsbanen.
„Krankzinnig”, reageert er een. „Het zou verboden moeten worden om in zo’n druk luchtverkeersgebied huizen te bouwen.” Anderen vinden het oké, als je de woningen maar goed isoleert en de bewoners duidelijk informeert. Velen vragen zich echter af of er veel mensen interesse zullen hebben om daar te gaan wonen ’met al die herrie in je achtertuin’. Een respondent zegt: „Wij wonen in Egmond aan Zee, toch 35 kilometer van Schiphol af. Het is hier al een ongelooflijke herrie van dalende vliegtuigen.” Iemand die al zijn hele leven in de buurt van de Kaagbaan woont beaamt dat je vooral zomers op bepaalde dagen buiten geen gesprek kunt voeren. „Maar dat je de vliegtuigen hoort, wist ik toen ik hier 50 jaar terug ging wonen.”
Mensen die er voor kiezen om vlakbij Schiphol te gaan wonen, hebben dan ook geen recht van klagen, vindt bijna 80 procent. „Geluidsoverlast? Kom op zeg, ga dan fijn in Drenthe wonen.”
Margo Stols
Geplaatst door Ruud