Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uithoorn ‘duwt’ tegen Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1914 
|
 Dichtbij.nl Editie Amstelland 
hv_geluidshinder_2336.jpeg

Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

UITHOORN - Het dossier Schiphol staat hoog op de agenda bij de gemeente. Afgelopen week werd de gemeenteraad in de commissie wonen en werken weer bijgepraat. Er zijn vooral zorgen over de geluidscontouren die opnieuw vastgesteld gaan worden.

Met name in de hinderbeperking moet veel gebeuren: de komende jaren mag Schiphol groeien naar 510.000 vliegtuigbewegingen, veel van die groei zal op de Aalsmeerbaan neerkomen. Er zijn al wel wat maatregelen genomen, zo zet de luchtverkeersleiding, als er volgens de regels gewerkt wordt, de Aalsmeerbaan pas in vanaf 7 uur 's ochtends, dit was altijd 6 uur. Toch zijn er nog grote zorgen, bij zowel de gemeenteraad als het college.

Eén van die zorgen gaat over het zogeheten 'luchthavenindelingsbesluit', LIB. In dit besluit is vastgelegd hoe de ruimte rondom Schiphol mag worden ingericht. Hierbij is rekening gehouden met geluidscontouren, waar veel partijen vragen over hebben. Op dit moment liggen die zodanig dat er op sommige stukken wel gebouwd mag worden en op sommigen niet. In het nieuwe LIB worden nieuwe geluidscontouren gehanteerd. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke inrichting in Uithoorn. 'We mogen dan niet meer in Legmeer-West bouwen', geeft verantwoordelijk wethouder Hans Bouma als voorbeeld. Hij wil alle projecten op een rij gaan zetten die mogelijk niet door kunnen gaan als de nieuwe geluidscontouren doorgevoerd worden. 'Dan kunnen we met een goede onderbouwing tegen Schiphol in gaan', zegt hij.

Uithoorn zegt in samenwerking met Amstelveen, Aalsmeer en Ouder-Amstel zoveel mogelijk 'nee' tegen Schiphol, legt Bouma uit. 'We zetten heel kleine stapjes, maar we duwen tegen Schiphol, dat is een heel sterk orgaan.' Ook wil Bouma een klankbordgroep in het leven roepen met mensen uit de luchtvaart, zodat Uithoorn met goede argumenten weerstand kan bieden tegen Schiphol. Hiermee hoopt hij ook valse verwachtingen, zoals bij de beloofde vaste bochtstraal, te kunnen voorkomen. 'Schiphol kan heel goed technische antwoorden geven, maar ik wil kunnen toetsen of dat ook klopt', zegt Bouma.

De inschrijvingstermijn voor de Omgevingsraad Schiphol, waarin inwoners uit gemeenten rondom Schiphol kunnen meepraten over het beleid, is inmiddels gesloten. Vanuit Uithoorn en De Kwakel hebben zich zeven kiesmannen gemeld. Zij zullen samen met kiesmannen uit andere gemeenten in het 'cluster Aalsmeerbaan' uitmaken wie de clustervertegenwoordiger wordt. Daarvoor hebben zich twee Uithoornse vertegenwoordigers kandidaat gesteld. De clustervertegenwoordigers hebben vanuit de inwoners de meeste directe invloed op het Schipholbeleid.

BAS JOOSSE

Bekijk bericht op "Dichtbij.nl Editie Amstelland"

Reacties op dit bericht