Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Uitgeest wakker van vliegherrie

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1178 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
gh_vliegtuig_overvliegend_vliegtuig.jpg

Door Bart Vuijk

Wethouder Judie Kloosterman van Uitgeest is geschrokken van de uitkomst van een groot GGD-onderzoek naar nachtelijke vliegherrie.
Hieruit bleek onlangs dat twaalf procent van de Uitgeesters ’s nachts wel eens wakker ligt van overkomende vliegtuigen.

,,Dit bevestigt hoe belangrijk het is dat er aandacht komt voor nachtvluchten en de gevolgen ervan in onze regio”, zegt Kloosterman.

Het hoge aantal ‘slaapverstoorden’ in Uitgeest is bijzonder, omdat Uitgeest redelijk ver van de luchthaven ligt. Maar een stevig deel van de gemeente ligt wel binnen de geluidscontouren van de Polderbaan, en behoort zo tot het ‘binnengebied’ van Schiphol.

De GGD heeft bij alle gemeenten rond Schiphol inwoners gevraagd naar de overlast van vliegherrie. Landelijk beleeft drie procent van de bevolking overlast. In de IJmond en rondom Schiphol is dat acht procent.
Maar in Uitgeest is het wel 22 procent. Alleen Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft meer mensen die last hebben van vliegherrie: 27 procent.

Inmiddels geven acht gemeenten aan dat het aantal nachtvluchten omlaag moet. Alkmaar, Bergen, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen.
De gemeenten stellen dat de meeste nachtvluchten vakantievluchten zijn. De lokale overheden willen dat die worden geschrapt. ,,Die vluchten zijn immers van weinig meerwaarde voor de regionale economie.”

De acht gemeenten willen een onderzoek naar de kosten en baten van de nachtvluchten, waaruit moet blijken tot hoever het aantal nachtvluchten kan worden beperkt.
Het hele land heeft daar op zich baat bij, maar een gemeente als Uitgeest die letterlijk in de aan- en afvliegroutes van de Polderbaan en ook deels de Zwanenburgbaan ligt, heeft er alleen maar nadelen van.

De nadelen van inwoners die ’s nachts uit hun slaap worden gebulderd, moeten worden afgewogen tegen de voordelen voor de luchthaven.

Het is voor de IJmond gemeenten lang niet het eerste onderzoek geweest naar slaapverstoring onder inwoners. Maar voor de grotere regio rondom Schiphol wel. In totaal heeft de GGD 40.000 inwoners gevraagd naar hun beleving van de vliegherrie.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem

En waarom zijn de inwoners van Castricum niet gevraagd? Al het nachtverkeer komt (tegen afspraken in) over de kustplaats. Zelfs de cockpit deelt aan zijn passagiers mee, dat over Castricum NL wordt benaderd. Diverse gezinnen zijn om deze reden verhuist (al dan niet naar het buitenland). Slaapverstoring is zeer ernstig. Mensenrechten worden geschonden, elke nacht opnieuw. En wat doet de lokale politiek. Oh nee die waren buiten spel gezet. Geld verdienen daar gaat het om in Nederland. Youpie heeft gelijk, we vliegen met z'n allen de wereld volledig naar de kloten (zijn woorden).