Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitbreiding vliegveld voor Raad van State (Airport Lelystad) - UPDATE

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1200 
|
 omroepflevoland.nl 
wp-politiek_3701.JPG

UPDATE onderaan dit artikel = Uitspraak en overwegingen Raad van State op 18-01-2017

De Raad van State in Den Haag buigt zich maandag over vier bezwaren tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. De bezwaarmakers vechten het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad aan, dat de bouw van de nieuwe terminal en verlenging van de baan regelt. Twee omwonenden, de Vogelbescherming en de Politieacademie vinden dat de uitbreiding hun belangen schaadt.

Vogels
Volgens de Vogelbescherming heeft het kabinet vorig jaar niet goed gekeken naar de risico's van vogels, toen zij de uitbreiding regelde in het zogeheten Luchthavenbesluit. Er zou zijn uitgegaan van verouderde gegevens. Hierdoor klopt ook het bestemmingsplan niet, zegt de Vogelbescherming.
Toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld zei in maart vorig jaar dat er wel actuele informatie over vogels en risicogebieden is gebruikt.

Politieacademie
De Politieacademie zegt niet langer goed en veilig les te kunnen geven, als vliegtuigen straks laag over het terrein scheren. De academie krijgt landende vliegtuigen straks op 30 meter hoogte en stijgende op 100 meter hoogte over haar terrein. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) heeft onlangs gesteld dat goed les geven onmogelijk wordt.
De academie overweegt te verhuizen. Een uitspraak van de Raad van State kan helpen bij het vaststellen van een schadevergoeding.

Omwonenden
Een agrariër aan de Vlotgrasweg maakt bezwaar tegen het plaatsen van baanverlichting op zijn land. De kavel kan hierdoor minder goed worden gebruikt.
Een omwonende aan de Lisdoddeweg vreest dat hij zijn windmolen moet weghalen, omdat die onder de vliegroute staat.

Bezwaren
Op de zitting moet blijken of de Raad van State de bezwaren erkent en behandelt. Formeel is tegen de uitbreiding van de luchthaven geen beroep meer mogelijk. Mogelijk verwijst de Raad de zaak door naar de civiele rechter.
Lelystad Airport gaat ervan uit dat de uitbreiding conform het Luchthavenbesluit doorgaat en de vliegtuigen in april 2018 komen.

De overwegingen en uitspraak RvS leest u hier .


Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl"

Reacties op dit bericht