Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitbreiding vliegveld slecht voor Nederland

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 872 
|
 Telstar online 26-06-2017 
hv_vliegtuig_2213.jpeg

Het rapport waarmee de directie van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) de uitbreiding van het vliegveld wil rechtvaardigen klopt niet. Voor de berekening zijn verkeerde cijfers gebruikt, dat blijkt uit de cijfers die de provincie donderdag heeft vrijgegeven.

De ruim 100 miljoen euro voordeel voor Nederland die het vliegveld in het rapport voorrekende blijkt bij juist gebruik van de cijfers een nadeel van meer dan 40 miljoen euro op te leveren. Voor de regio levert het nog wel een kleine plus op als je luchtvervuiling, gezondheidseffecten en veiligheidsrisico's op niet mee laat wegen.

Doorslaggevend is de tijd die de reiziger aflegt vanaf aankomst op het vliegveld naar het vliegtuig. Hoe sneller een reiziger met zijn/haar koffers bij de gate is, hoe groter de economische winst is. Rotterdam-The Hague Airport scoort daarmee in theorie een enorme winst ten opzichte van Schiphol, staat in de maatschappelijke kosten/baten-analyse (MKBA) van het vliegveld. Daarvoor zijn echter verkeerde cijfers gebruikt. Als namelijk de effectieve tijd van trein naar vliegtuig in de berekeningen zouden worden opgenomen, dan is het verschil vele malen kleiner en zijn de nadelen veel groter dan de voordelen.

GroenLinks Statenlid Berend Potjer: "Het heeft zes maanden geduurd om de juiste cijfers boven water te krijgen. Dat het zo lang duurde doet vermoeden dat Rotterdam-The Hague Airport zelf ook wel door heeft gehad dat er verkeerde cijfers zijn gebruikt. In ieder geval is nu duidelijk dat zij de zaken systematisch te rooskleurig voor te stellen om maar te "bewijzen" dat de uitbreiding het landsbelang dient. Zo'n gekleurd onderzoek is niet de juiste basis voor de politieke besluitvorming". Wat GroenLinks betreft worden de juiste cijfers betrokken bij het opstellen van een provinciaal advies over de toekomst van het vliegveld aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bekijk bericht op "Telstar online 26-06-2017"

Reacties op dit bericht