Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitbreiding Schiphol hoorbaar in Heiloo

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 3368 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 03-12-2018 
hvs_heiloo_DSC_2554.jpg


De contouren van ’ernstig gehinderden’ worden net iets groter na uitbreiding van het aantal vluchten tot 540.000 per jaar. Oranje: de huidige situatie, blauw: bij groei van Schiphol.
© MER Schiphol. Zie deze visualisatie via de onderstaande link naar het originele artikel

Als luchthaven Schiphol het aantal vluchten gaat uitbreiden tot 540.000, zal in Heiloo het aantal ernstig gehinderde bewoners verdrievoudigen. In de gemeente Castricum stijgt het met slechts 6 procent, maar daar gaat het om veel meer gedupeerden. In de gemeenten Bergen en Alkmaar gaat het om een enkel extra geval.

Dat blijkt uit doorrekeningen die zijn gemaakt voor de milieu-effectrapportage, die nodig is voor de uitbreidingsplannen van Schiphol. De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo worden daar dan door getroffen omdat de Polderbaan en de Zwanenburgbaan dan meer vluchten krijgen. De contour van het gebied waarin de overlast op basis van een etmaal meer dan 48 dB(A) is wordt dan net iets groter.

Dat heeft vooral gevolgen voor zo’n 200 mensen die in het zuiden van de gemeente Heiloo wonen. In de dorpskom van Castricum komen zo’n 300 huizen net binnen de lijntjes te liggen. In het gebied tussen Egmond-Binnen en Castricum en rond het Alkmaardermeer gaat het om enkele gevallen. Limmen en Akersloot en het noordoostelijk deel van Castricum lagen al ruim binnen de genoemde contouren.

Overigens is het aantal mensen dat volgens de berekeningen ernstige overlast ondervindt, al diverse keren bijgesteld. In Castricum bijvoorbeeld werden de getallen voor dit jaar opgehoogd van 3475 naar 4752. Als de groei van Schiphol naar 540.000 vluchten doorgaat, komen er daar nog ruim 300 bij. In Heiloo werden de aantallen al opgehoogd van 27 naar 99. Dat zouden er tenslotte ruim 300 worden. In zuidelijk Egmond werden de aantallen opgehoogd van 0 naar 20 en dat stijgt verder naar 23. In de gemeente Alkmaar werd het aantal ernstig gehinderden juist naar beneden bijgesteld (van 334 naar 252). De groei van Schiphol zou dat aantal op 257 brengen.

Het aantal mensen die volgens de berekening ernstig in hun slaap gestoord worden als Schiphol uitbreidt, stijgt vooral in Castricum: van 2187 naar 2210, ongeveer 1 procent, In Bergen (blijft 10 personen) en Heiloo (0) blijft het gelijk. In Alkmaar zouden juist minder (van 74 naar 60) mensen ernstig in hun slaap worden gestoord.

Henk-Jan den Ouden
HEILOO

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 03-12-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

Vraag me altijd af hoe dit kan bij kleine gemeentes. Dat er slechts een deel ernstig gehinderd is. Het lawaai is toch voor vrijwel elke inwoner hetzelfde? Zoveel verschil zit er niet tussen 500 meter links van de route,rechtstreeks onder de route en 500 meter rechts van de route (die in het geval van bovengenoemde plaatsen ook geen vaste route is)

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Naast het berekenen van extra aantallen ernstig gehinderden en het presenteren ervan vraag ik me steeds af: Wat moet er met deze mensen gebeuren? Moeten ze maar verhuizen? Ja, waarheen dan? Of moeten ze maar langzaam ziek worden? Ik lees er nooit wat over.

PS: 'Lden for dummies' tekst iets aangescherpt. Is er een echte geluidsdeskundige, die het voor me na kan lopen? Alvast bedankt.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Alsof die berekende lijntjes ook maar iets betekenen. Als we een ding weten is het toch wel dat de realiteit al heel lang volstrekt anders - erger - is!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ik zal wel een ‘dummie’ zijn, maar de ‘ berekeningen per etmaal in het contour komen uit op iets meer als 48Db’. Eh....per etmaal?
O,ja ? Dat verklaard alles, het zijn natuurlijk piekmomenten als zo,n herrie producerende klimaatsloper over komt!
Piekmomenten, daar heeft de burger geen last van volgens de Omgevingsdienst IJmond, ook niet als zo,n piekmoment boven de 70Db tot wel 85Db piekt.

Ja wie schrijft die blijft! Dat weten we al sinds de middeleeuwen.
Meten is weten, ook dat weten we al sinds de middeleeuwen.
De berekeningen..........volgens mij staat er weer een parkeergarage op scherp, die zal destijds ook wel berekent zijn.

Geplaatst door anoniem1

Rekenvaardigheid nederlandse bevolking holt achteruit. Het onderwijs is goed maar zodra de leerlingen bij de overheid gaan werken verdwijnt de rekenvaardigheid als sneeuw voor de zon.

Hoe kan dat nu. Als kinderen leren we allemaal niet te liegen en bedriegen. Kinderen zijn politiek gezien enorm sociaal en verantwoordelijk, Vrijwel allemaal groot voorstander van bescherming milieu en zwakkeren. Dan later als men groot wordt en op een verantwoordelijke positie zit verdwijnt dat allemaal. Het is de maatschappij om hen heen die hen vormt en in deze richting duwt.

Geplaatst door Sara

Nee: het overkomt je op een zomer avond ergens augustus 2016 (terwijl je je hele leven in Amstelveen hebt gewoond ) breekt de hel los boven je hoofd en het stopt niet meer. Je belt de BAS. "Nee mevrouw dit was altijd al". Je belt en schrijft de gemeente. Geen respons. Je kijkt naar Zembla en naar Andere Tijden (Herrie om schiphol ) hè ultrafijn stof... hé hele dorpen verwoest? Hè mensen in Rotterdam dezelfde terror. Je kijkt naar het nieuws huh? Lelystad
Laagvliegroutes OVER Heel Nederland??? Je neemt een duik in de schadelijke effecten van ultra fijnstof en schrikt heel erg. Je krijgt MER lelystad onder ogen en je ziet Nederland is een bananen republiek. En ja wat moet je ? Er niet gaan wonen? Verhuizen? Dan hoor je van deze 40.000 er bij omdat er weinig hinder is.