Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitbreiding luchthaven Barcelona-El Prat leidt tot veel discussie

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 253 
|
 spanjevandaag.com 
roetend_vliegtuig.jpg
Vliegtuigwalm nabij luchthaven
Credit: Danny Walsh

BARCELONA – De Spaanse en de Catalaanse regering sloten vorige week een akkoord over de uitbreiding van de luchthaven El Prat in Barcelona. Die beslissing zou de luchthaven in een ‘internationale hub’ veranderen maar doet ook veel stof opwaaien. De mogelijke ecologische en sociale impact leidt tot discussie.

De kosten voor de uitbreiding van luchthaven El Prat worden op 1,7 miljard euro geschat. Er zouden 85.000 directe en 365.000 directe en indirecte banen gecreëerd worden. Toch leidt de beslissing tot heel wat discussie.

Het grootste probleem is de impact die de uitbreiding zou kunnen hebben op de natuurlijke omgeving. Er zou een nieuwe terminal komen en de derde landingsbaan zou 500 meter worden verlengd. Hierdoor komen de La Ricarda vijver en de Delta van de Llobregat in gevaar, wat beschermd terrein is volgens het Europese netwerk Natura 2000.

Volgens de regering zou de landingsbaan nochtans niet moeten worden uitgebreid. Ze maakt echter evenmin duidelijk hoe de luchthaven dan wel groot genoeg kan worden om de gehoopte 90 vluchten per uur aan te kunnen. Bovendien zou een dergelijke uitbreiding ook heel wat extra geluidsoverlast met zich meebrengen. De 17.000 buren van Castelldefels en Gava zitten daar allerminst op te wachten.

Het gemeentebestuur van El Prat is faliekant tegen de plannen gekant. Zij beschuldigt de Catalaanse regering ervan in het geniep te hebben onderhandeld, en onder druk te zijn gezet door de Spaanse vliegveldbeheerder Aena. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, vroeg aan de president van Catalonië, Pere Aragonés, om de beslissing te herbekijken.

In de tussentijd heeft het platform Zeroport, dat bestaat uit een consortium van ecologische organisaties, een protestactie aangekondigd in september. 120 groepen gaven reeds aan aanwezig te zijn.

De betrokken partijen geven intussen aan dat het nog minstens tien jaar zal duren om tot een besluit te komen in dit project. Ten vroegste in 2031 zal een ecologische analyse rond zijn en zal alle nodige informatie beschikbaar zijn om al dan niet groen licht te geven aan de uitbreiding van de luchthaven.

Bekijk bericht op "spanjevandaag.com"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ben benieuwd hoe het klimaat in 2031 in Spanje zal zijn. Wil misschien geen mens meer heen omdat het er te warm is geworden en alle bossen zijn afgebrand. Kan de hele luchthaven opgedoekt worden.