Twijfel blijft over vlieghoogte

Door Henk-Jan den Ouden
Duizenden bewoners van onze regio kijken regelmatig omhoog als er een vliegtuig overkomt, met bijbehorend lawaai. De reflex is dan al snel: die vliegt veel te laag. Haalt hij Schiphol wel?
Gelukkig valt dat laatste mee, want het aantal vliegtuigen dat de landingsbaan niet haalt is beperkt tot een enkel geval per decennium. Maar vliegen de vliegtuigen boven dit druk bewoonde gebied wel boven het wettelijk minimum van 2000 voet (zo’n 600 meter)?
De beste openbare informatie daarover wordt verstrekt door de posten van meetbedrijf Nomos, die in onze regio in Castricum, Limmen en Heiloo staan. Daaruit blijkt telkens weer, dat een substantieel percentage van het aantal gemeten vliegtuigen in de hoogtecategorie ’1000 tot 2000 voet’ valt. Het gaat grofweg om een derde van alle gemeten vliegtuigen.
Verstoord
Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen dat lang niet alle vliegtuigen gemeten worden. De meetpunten registreren namelijk alleen vliegtuigen die meer lawaai produceren dan 60 decibel, omdat de metingen anders verstoord kunnen worden door geluiden vanaf de grond.
Het percentage van het aantal vliegtuigen dat te laag gemeten wordt kan dus lager liggen, maar het gaat per meetpunt wel om honderden vliegtuigen per maand.
We weten echter niet of deze vliegtuigen nou op 1010 voet (300 meter) overkomen, of tegen de 2000 voet aanzitten. LVNL, dat gaat over het instrueren van de piloten, heeft die gegevens waarschijnlijk wel, want het wist voor juni en juli over de drie meetpunten te melden ’dat er geen enkel vliegtuig lager dan 1900 voet werd gemeten’. De vraag is dan, waarom zij deze niet met het publiek willen delen. Het is dus niet te controleren of het statement juist is. Ook Nomos kan of wil de gegevens niet overleggen.
Dat geldt ook voor de verklaring van Schiphol en de LVNL dat de onderschrijding (lager dan 2000 voet) voor een deel te wijten kan zijn aan meetfouten. Ten eerste is dat een beetje flauw, want meetfouten kunnen naar beide kanten optreden. Een vliegtuig dat op 1990 voet wordt gemeten kan best op 2010 voet vliegen, maar omgekeerd kan natuurlijk ook. Ten tweede is ook deze verklaring niet te controleren, omdat er geen gegevens publiek worden gemaakt.
Twijfel
Hoe dan ook, zolang Nomos, de LVNL en/of Schiphol blijven bij het rapporteren per categorie en geen specificatie geven hoe hoog de vliegtuigen nou precies zitten, zal er twijfel blijven of LVNL, de piloten en de luchthaven zich aan de wettelijke voorschriften voor de vlieghoogtes houden.
Geplaatst door V.O.S.
@ alleen vliegtuigen die meer lawaai produceren dan 60 decibel, @
Dat zijn dus vrijwel alle verkeersvliegtuigen..........
Er is eerder sprake van minimaal 80 dB(A) en hoger.
(denk maar aan de begeleider op de grond die de vliegtuigen naar de gate begeleiden, die hebben altijd gehoorbescherming op terwijl de motoren stationair draaien)
Waar haalt de LVLN de arrogantie vandaan om geen open kaart te spelen?
Open die beerput, de wet van openbaarheid op het bestuur van de LVLN dient geen geheim te zijn voor al die duizenden mensen die dag en nacht in de herrie en vervuiling worden gezet door deze lieden.
Afbreken dat ivoren torentje van 110 meter hoog.