Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tweede Kamerfracties eisen opheldering over foute stikstofberekeningen Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1190 
|
 destentor.nl - 17-12-2020 
HvS_2e_Kamer_(3).JPG

Door Herre Stegenga

Vijf partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van de minister over fouten in de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport. ,,Experts zeiden: het klopt niet. Toch is ermee doorgegaan.’’

Leon Adegeest uit Dalfsen, voorzitter van de SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen), heeft meerdere keren gaten geschoten in de stikstofberekeningen. Op basis van zijn bevindingen constateerden het RIVM en de Commissie-mer eind maart dat de toekomstige stikstofuitstoot van het vliegveld in de praktijk veel hoger uitpakt dan was berekend. Ten onrechte heeft de luchthaven geen natuurvergunning aangevraagd.

Lees ook download Peiling: Bijna 70 procent is tegen uitbreiding van Lelystad Airport

Dat is niet alles. Ook uit stukken die GroenLinks heeft opgevraagd, blijkt dat de stikstofuitstoot van Lelystad Airport aanvankelijk (in 2014) wel erg gunstig uitviel voor het vliegveld, zegt Kamerlid Suzanne Kröger. ,,We hebben lang op die gegevens moeten wachten. Sinds 2014 is gewerkt met verkeerde berekeningen. Experts zeiden: het klopt niet. Toch is ermee doorgegaan.’’

Problematisch

Dit alles is ‘problematisch’, vinden GroenLinks, PvdA, SP, PvdD en SGP. Deze partijen eisen opheldering van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zo willen ze weten of het luchthavenbesluit (om Lelystad Airport uit te breiden) in 2015 genomen is op basis van verkeerde berekeningen. En: ‘Wie heeft dit besluit genomen en hoe kwam deze afweging tot stand?’

Verder is de nieuwe stikstofwet, waar een Kamermeerderheid voor is, een middel om Lelystad Airport ‘wit te wassen’, stelt Kröger. Volgens de vijf partijen is hier ‘geen basis voor’.

Nietig verklaren
GroenLinks, PvdA, SP, PvdD en SGP willen verder dat eerdergenoemd luchthavenbesluit nietig wordt verklaard. ,,Er ligt natuurlijk een nieuw besluit, maar wij willen niet dat het als een soort back-up dient’’, zegt Kröger over het document uit 2015. Haar partij is overigens ook tegen het nieuwe luchthavenbesluit.

Streefdatum van de minister is om het vakantievliegveld in november 2021 te openen. De vraag is of dat realistisch is. Los van de problemen rond stikstof brengt de coronacrisis de luchtvaart zware klappen toe. Critici stellen dat het vakantievliegveld in de polder de komende jaren helemaal nog niet nodig is. De vijf partijen willen weten waarom de minister opening in november 2021 haalbaar acht.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 17-12-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door baard uit heiloo

Wat een Hypocriete stemmingmakerij toch elke keer ? . Er zijn wel grotere problemen als de stikstofwet . Waarom maken ze zich niet druk over het dossier Schiphol met z,n 200000 ernstig gehinderden , de kortere levensverwachting door de smerige leefomgeving , het steeds uitbreiden van de buitengebieden door de LVNL. .
Lelystad open en Schiphol weer Leefbaar maken lijkt mij een heel goed idee . En dan meteen een tweede baan erbij richting IJselmeer .

Geplaatst door M. uit Heemskerk

Best Baard uit Heiloo,
Ik begrijp u frustratie goed, de schade aan de gezondheid zoals u omschrijft is zeker belangrijk dat moet worden aangevochten. De stikstofzaken kunnen veel betekenen, de wetgeving is hier veel striker in dan de wetgeving voor onze gezondheid is de inzicht van de mensen achter deze rechtzaken en dat is ook mijn inzicht.
Lelystad was een eerst stap van SATL en MOB, sinds oktober 2019 ook Schiphol. Mooi voorbeeld is dit https://schipholwatch.nl/2020/04/13/financiering-rechtszaken-mob-rond/

Geplaatst door M. uit Heemskerk

Is het overigens een leugen dat wanneer Lelystad open is dat het rustiger wordt op Schiphol.

Geplaatst door baard uit heiloo

@ M , is mij bekend hoor . Ik heb ook mijn bijdrage gedaan !. Maar mijn mening is dat de uitstoot boven Noord - en Zuidholland ten alle tijden hoger is dan de Provincies van de SATL .
Ook wij hebben recht op Natuurgebieden en ,, Stiltegebieden die alle opgeofferd worden aan Schiphol . Hier worden de regels gewoon wat ,, bijgesteld ,, door de Provincie,s .
Maar dan nog vindt ik het schokkend dat een onderzoek naar de luchtkwaliteit boven Schiphol door de RVIM nog 2 jaar moet duren . en dat in tegenstelling tot dat stikstofgezeur , waar niemand dood aan gaat . En dan te moeten constateren dat er door wat bejaardengroepjes alleen nog maar wat zinloze acties zijn tegen de groei van Schiphol.
En elk vliegtuig wat land op Airport Lelystad land niet op Schiphol toch ?. ongeacht alle verdere ontwikkelingen !


Geplaatst door M. uit Heemskerk