Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tweede Kamer vergadert over Schiphol: omwonenden mogen inspreken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 858 
|
 nhnieuws.nl 
mannetje_zonder_kreet.jpg

SCHIPHOL / DEN HAAG - Een belangrijke dag voor de omwonenden van Schiphol. De vaste commissie van Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer vergadert vandaag over de luchthaven. Er wordt onder meer gesproken over mogelijke alternatieven voor de vele vakantievluchten.

Zwanenburger Kees van Ojik is bij de vergadering aanwezig en zal namens de omwonenden zijn zegje doen. Hij hoopt dat er een besluit genomen gaat worden over het uitwijken van de vele vakantievluchten naar, bijvoorbeeld, vliegveld Lelystad. "Als dat er niet uit komt, dan is het Schiphol-beleid volledig mislukt", stelt Van Ojik.

Lees ook: Omwonenden Schiphol blijven strijden: "Het is onhoudbaar geworden" Lees hier

Volgens de bewonersvertegenwoordiger moet er snel wat gebeuren aan de vele budgetmaatschappijen die massaal van en naar Schiphol vliegen. "De pretvluchten noemen wij ook wel het onkruid, dat de belangrijke vluchten overwoekert. Dat is voor de economie heel slecht, maar zeker ook qua hinder is het heel slecht."

Nachtvluchten
Vooral de nachtelijke vluchten vormen een bron van ergernis bij de omwonenden. Ruim 20.000 bewoners worden per nacht één tot vijf keer wakker doordat er vliegtuigen over razen. "Vijf keer per nacht wakker worden is rampzalig en bovendien is het aantoonbaar buitengewoon slecht voor de gezondheid", zegt Van Ojik.

Lees ook: Provincie wil onderzoek naar overlast nachtvluchten Schiphol. Lees hier

Hij is dan ook blij dat ze steeds meer steun krijgen. De provincie Noord-Holland gaf deze week namelijk te kennen bij de Tweede Kamer voor een onderzoek naar nachtvluchten te gaan pleiten. "Dat is heel verstandig, want nachtelijke vluchten geven verreweg de meeste hinder", besluit Van Ojik.
Luister naar het interview van Van Ojik, via het originele artikel, via onderstaande link.

Bekijk bericht op "nhnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard

Maar 5 keer wakker per nacht? Dat zou weldadig zijn! Hier word je 20 keer of meer wakker per nacht. Ik ben soms echt gebroken bij het opstaan. Slaap vaak bij als het overdag rustiger is.

Geplaatst door anoniem

Volgens de bewonersvertegenwoordiger moet er snel wat gebeuren aan de vele budgetmaatschappijen die massaal van en naar Schiphol vliegen. "De pretvluchten noemen wij ook wel het onkruid, dat de belangrijke vluchten overwoekert. Dat is voor de economie heel slecht, maar zeker ook qua hinder is het heel slecht."

Ik blijf dit onbegrijpelijk vinden.
Ik denk oprecht dat de vakantie vluchten die buitenlandse touristen naar Amsterdam brengen een grotere bijdrage leveren aan de economie dan het netwerk van de klm. De bijdrage van het netwerk is onderzocht en de grote van de bijdrage is bijzonder onduidelijk.
Het moet dan komen van bedrijven die zich vanuit het buitenland in Nederland hebben gevestigd afgelopen jaar,en die zich daar NIET gevestigd hadden als Schiphol geen grote hub was. Ik heb er al eens eerder naar gevraagd en er is niemand die ook maar een voorbeeld kan geven hiervan.
Tourisme daar integen is een werkelijk verschrikkelijk goede sector economisch gezien.
Al het geld dat touristen hier heen brengen is 100% winst voor de economie,meer nog zelfs met de multiplier. De sector is zo goed en winstgevend voor de economie dat er vele landen zijn die hoofdzakelijk op deze sector kunnen draaien.

Ik vind het onverstandig om de discussie over Schiphol in te gaan met naar mijn mening verkeerde uitgangspunten waarbij men volgt wat de sector zegt. Als nu de economische bijdrage van het netwerk gigantisch was dan was de overlast en het beleid wat makkelijker te verteren, Maar juist omdat deze bijdrage van het netwerk,welke keer op keer het belangrijkste argument voor Schiphol is, zwaar overschat wordt door de sector en vrijwel nooit wetenschappelijk word onderzocht (en daar waar het werd onderzocht was de conclusie dat de bijdrage relatief klein is!) blijft men helemaal vast zitten in de huidige situatie en praten over de grote bijdrage aan de economie.
Elbers zei het zelf weer impliciet in de volkskrant. "waarom komen al die grote bedrijven naar Nederland,nou ik kan je vertellen dat het niet voor het mooie weer is" daarmee suggererend dat het allemaal komt door Schiphol. Maar bedrijven die komen wel degelijk naar Nederland vanwege het mooie belasting klimaat.
Het netwerk en de waarde ervan dat is een dogma,daar wordt niet over gediscuseerd want men wil het simpel weg niet horen dat het anders is omdat men zelfs als het anders blijkt te zijn,het niet anders zou willen gaan doen.

Het is denk ik voor de bewoners onverstandig om zo ver mee te gaan in de argumentatie van Schiphol, De bewoners die zouden zich helemaal niet moeten bezighouden met hoe Schiphol zijn vluchten regelt en welke vluchten dat zijn,de bewoners die hebben daar immers weinig kennis van in het algemeen en gaan dus de sector napraten. Ook heeft de uitplaatsing naar lelystad weer nadelige gevolgen voor weer andere bewoners,dus voor deze bewoners spreekt men zeker niet.
Men zou zich alleen op de overlast moeten richten en die bestaat uit meer dan alleen de nachtvluchten. Er komen veel meer klachten binnen over de dagvluchten dus absoluut gezien is de overlast van de dagvluchten een stuk groter dan de nachtvluchten.
Nachtvluchten moeten sowieso verdwijnen daar waar het niet netwerk verkeer betreft,dat was namelijk de uitgangspositie voor de nachtvluchten een x jaar geleden en daar moet men zich dan ook aan houden. In de praktijk eindigt de nacht nu rond 5 uur in de ochtend, dan komen en gaan de eerste vluchten alweer aan de lopende band.
Maar er is een stuk meer dan de nachtvluchten,er is een enorme verbetering mogelijk gedurende de dag met CDA landingen, een andere stijg procedure en mogelijk andere routes.
Op die mogelijke verbeteringen, daar zouden de bewoners zich op moeten richten en daar zou ik graag de bewonersvertegenwoordigers over horen spreken. In plaats van de spreken over het uitplaatsen naar lelystad. Richt je op dat waar er voor iedereen in het land grote verbeteringen te halen zijn.

Dit zal geen enkele invloed hebben,het zal al mooi zijn als niemand er zich aan ergert.
In een discussie moet je oprecht je mening kunnen geven,anders is de discussie helemaal zinloos.