Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tweede Kamer krijgt vertrouwelijke informatie luchtvaartincidenten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1168 
|
 nrcq.nl 
wp_politiek_3707.JPG

Door Kees Versteegh

Staatssecretaris Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) heeft de Tweede Kamer toegezegd dat die een deel van de vertrouwelijke informatie krijgt van de Luchtvaartinspectie, over de luchtkwaliteit binnen vliegtuigen. De informatie over bijvoorbeeld fume-events, waarbij vervuilde lucht in korte tijd de vliegtuigcabine binnen wordt geblazen, zal echter niet herleidbaar zijn tot individuele vluchten van luchtvaartmaatschappijen.

Mansveld deed haar toezegging vanmiddag na vragen van PvdA en D66 over het NRC Q-artikel over de vertrouwelijkheid van de informatie over luchtvaart-incidenten. D66 vroeg of de staatssecretaris zover wilde gaan om een volledige, geanonimiseerde lijst met beschrijvingen van luchtvaartincidenten vrij te geven. Dat weigerde Mansveld. Volgens haar zal daar toch informatie in terechtkomen, die herleidbaar is tot individuele vluchten:
“Om een maximaal aantal goede en bruikbare meldingen van de luchtvaartindustrie te krijgen, is vertrouwelijkheid van de gegevens noodzakelijk.”

PvdA-parlementariër Henk Leenders wees Mansveld op het verschil tussen EU-lidstaten bij de (publieke) omgang met informatie over luchtvaartincidenten. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, vallen die onder de Wet Openbaarheid van Bestuur, in Nederland uitdrukkelijk niet. Mansveld zei te verwachten dat deze verschillen tussen lidstaten zullen verdwijnen. Volgens haar komt er binnenkort een Europese verordening. Die verplicht lidstaten allemaal op dezelfde manier om te gaan met de vertrouwelijke gegevens over luchtvaartincidenten.

Bekijk bericht op "nrcq.nl"

Reacties op dit bericht