Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Turbulentie in Zwolse gemeenteraad om Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 639 
|
 destentor.nl - 13-11-2018 
Kamercommissie2_hvs.PNG

Door Jordy Boschm

De lokale PvdA-fractie heeft er gisteravond flink van langs gekregen in de Zwolse gemeenteraad. Dat de sociaaldemocraten zich ineens afsplitsen van de andere partijen en hardop roepen dat Lelystad Airport nooit open mag, wekt wrevel.

Het lijkt op het eerste gezicht wat vreemd, een ‘antivliegpartij‘ als GroenLinks die het standpunt van de PvdA tegen Lelystad Airport niet deelt. Volgens GroenLinks-raadslid Norman Finies valt dat echter wel mee. Zijn partij volgt het al eerder ingenomen gemeentelijk standpunt om via de officiële weg een gezamenlijke, regionale zienswijze in te dienen tegen het vliegveldplan. Kern vormt de eis om vóór opening van het vliegveld eerst het luchtruim opnieuw in te delen om te voorkomen dat er vliegtuigen laag over de stad komen. Een groot deel van de raad volgt deze opvatting nog steeds, waarmee oppositiepartij PvdA in het verdomhoekje gedreven wordt. Alleen van de SP krijgt ze bijval.

Eén geluid
Zelfs oppositiepartij D66, de afgelopen maanden één van de kartrekkers bij het verzet in de raad, vindt de houding van de sociaaldemocraten niet verstandig. ,,Het is waardevol dat wij als regio één geluid laten horen. Het helpt niet als fracties zich midden in deze fase afsplitsen. Daardoor lijkt verdeeldheid in de regio te ontstaan en dat hoeft niet positief uit te pakken voor ons. Laten we met elkaar blijven optrekken in plaats van allemaal ons eigen verhaal vertellen’’, meent Claudia van Bruggen (D66). Ook wethouder William Dogger benadrukt dit.

Ander inzicht
Oude Egbrink toont zich totaal niet onder de indruk. ,, Er wordt al lang geroepen dat er eerst een herindeling van het luchtruim moet komen, maar ik heb niet het idee dat er echt naar geluisterd wordt.’’ Hij geeft aan dat zijn partij afgelopen maanden na bijeenkomsten en gesprekken met inwoners tot een ander inzicht gekomen is, waardoor de PvdA de eerder ingezette gemeentelijke koers nu te slap vindt. Coalitiepartijen ChristenUnie en VVD steken hun frustratie hierover niet onder stoelen of banken en wijzen Oude Egbrink er fijntjes op dat het uitbreidingsplan voor Lelystad Airport in Den Haag juist tot stand is gekomen onder het bewind van de PvdA.

Zorgen
Alle partijen spreken tijdens het debat wel hun zorgen uit over het plan om in 2020 Lelystad Airport te openen voor vakantievluchten. Dit zorgt voor meer vliegverkeer boven Zwolle en de machines komen ook nog eens lager over de stad. Zwolle wil hier met andere overheden uit de regio tegen ageren met een gezamenlijke zienswijze.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 13-11-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Het klopt wel, de PVDA heeft vroeger net zo goed een zeer discutabele rol gespeeld in dit dossier. Netelenbos drukte de Polderbaan er ook door, vergeet dit niet!

Herindeling van het luchtruim zal niet voorkomen dat er velen zijn en ook bijkomen die onder vliegtuigherrie krijgen te lijden. De vliegtuigen moeten toch eens naar en van de grond komen, en dat geldt natuurlijk ook voor Lelystad, dat in het midden van het land ligt.