Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Triada dreigt met proces over Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 689 
|
 destentor.nl 
hv_veiligheid_2813.jpeg

Door Henry van der Wal

Cora van Nieuwenhuizen, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, kan zich alvast opmaken voor een rechtszaak. Woonstichting Triada in Heerde dreigt zo de ingebruikneming van Lelystad Airport te voorkomen.

Triada verhuurt 6.500 woningen in Hattem, Heerde en Epe. Geluidsoverlast door vliegtuigen zou het woongenot van haar huurders aantasten. Ook zou haar vastgoed minder waard worden. Dat blijkt uit een brief die de Zwolse advocaat Rob Wertheim namens Triada aan de minister heeft gestuurd.

Onderzoek
Binnen drie weken wil Triada van de minister weten of zij bereid is onderzoek te doen naar de gevolgen van de geluidsbelasting op het woningbezit van Triada. De stichting wil dat Lelystad Aiport niet eerder in gebruik wordt genomen dan dat hierover duidelijkheid bestaat. ,,Triada stelt de Staat der Nederlanden nu reeds aansprakelijk voor de schade die zij zal lijden als gevolg van een dergelijke ingebruikneming", schrijft advocaat Wertheim namens Triada.

1 miljard
De WOZ-waarde van Triada's vastgoed bedraagt volgens de brief circa 1 miljard euro. ,,Bij een dalende WOZ-waarde van 5 procent zal het waardeverlies ruim 50 miljoen euro bedragen", rekent advocaat Wetheim voor. Daar komt volgens hem nog bij dat Triada dan minder garanties voor financiering zal kunnen krijgen en haar investeringsprogramma niet kan realiseren als gevolg van lagere verkoopopbrengsten.

Fouten
Blijkens de brief zijn bij Triada de alarmbellen gaan rinkelen doordat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de geluidsoverlast die laag vliegende vliegtuigen veroorzaken op de routes van en naar Lelystad Airport. Een van de vertrekroutes in zuidoostelijke richting loopt precies over de huizen van Triada. ,,Niet is uitgesloten dat bij het woningbezit van Triada hogere geluidsniveaus zullen optreden dan in de MER (milieu effect rapportage, red.) is berekend", aldus Triada.

Volgens Triada zouden vliegtuigen standaard de noordelijke vertrekroute over het IJsselmeer moeten volgen en daar klimmen tot boven de 10.000 voet. ,,Vliegtuigen hoeven in die variant niet te klimmen boven het oude land."

Het ministerie wil inhoudelijk niet reageren op de brief van Triada. De inspraaktermijn loopt nog tot donderdag, daarna krijgt iedereen binnen enkele weken een reactie, aldus het ministerie.

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

Lijkt mij een alleszins redelijke EIS van Triade ! Maar of Cora dat gaat oplossen? Ik hoop het voor de Bewoners daar, maar ik heb grote twijfels .
WORDT VERVOLGD !

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Projecteer de situatie die woningstichting Triada creëert nu naar de situatie rondom Schiphol.
Want ook onze woning is minder waard geworden door de vele zeer laag overdenderende toestellen. Woningbezitters in Uitgeest hebben toen de Kolderbaan (ook wel Polderbaan genaamd), in gebruik werd genomen, massaal een schadeplan ingediend. Tot aan de Raad van State toe.
Resultaat: 0 !
Reden: buitengebied.

Boekt Triada wel resultaat, dan dient de situatie in Uitgeest ook te worden herzien.
Gelijke monnikken, gelijke kappen.