Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Topman Ryanair over regeling Lelystad Airport: ‘Dit is staatssteun aan KLM’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 281 
|
 nos.nl 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Topman Michael O'Leary van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in een interview hard uitgehaald naar de Nederlandse regering. Volgens de Ier doet de Nederlandse overheid er alles aan om de opening van Lelystad Airport uit te stellen en beschermt ze KLM en Schiphol.

"De Nederlandse overheid spendeert een belachelijke hoeveelheid tijd aan het opvoeren van compleet gekunstelde beperkingen rond Lelystad", zei hij tegen Omroep Flevoland (Zie hier). "Dit is gewoon protectionisme."

O'Leary vindt het onterecht dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vakantievluchten op Schiphol op te geven, voorrang krijgen op Lelystad Airport. "Dat is in feite staatssteun aan KLM. Wij moeten ook vanaf Lelystad kunnen vliegen. Hetzelfde geldt voor EasyJet." De Ier zegt juridische stappen te willen nemen.

'Zo snel mogelijk open'
De topman pleitte in het interview ook voor een snelle opening van Lelystad Airport. "De opening is nu weer uitgesteld, wederom op basis van een milieuonderzoek waarin geen conclusie wordt getrokken."

Het is onwaarschijnlijk dat Lelystad Airport op de korte termijn opengaat (Zie hier). Na onderzoek concludeerde de commissie-Remkes in januari dat de luchtvaart in Nederland alleen mag groeien als de sector minder stikstof uitstoot. Schiphol kan allerlei maatregelen nemen, zoals het overstappen op elektrisch taxiën, maar voor de luchthaven in Flevoland ligt het moeilijker. De uitstoot neemt immers sowieso toe als de luchthaven opent.

Uitstel op uitstel
Lelystad Airport is een van de grote dossiers van dit kabinet. De bedoeling is het al bestaande vliegveld te gebruiken om vakantievluchten over te nemen van Schiphol, dat tegen zijn grenzen aanloopt. De opening van het nieuwe vliegveld voor commerciële vluchten zou oorspronkelijk in 2018 zijn, maar is al een aantal keer uitgesteld vanwege onvoorziene obstakels.

Bekijk bericht op "nos.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

O'Leary zegt niets over het feit, dat ze zo goedkoop kunnen vliegen omdat er geen CO2-heffing op kerosine is. Ook niets over de desastreuze klimaateffecten van zijn bedrijf. Hij moet zijn mond houden en zich diep schamen!

Laten we hopen, dat hij en EasyJet geen mogelijkheid krijgen om vanaf Lelystad te gaan vliegen en dat dit idiote nieuwe vliegveld defintief van tafel gaat. Ze hebben al genoeg verziekt.

Geplaatst door Gerard uit Purmerend