Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toestemming om alle vogels op luchthaven Rotterdam te mogen doden gaat veel te ver

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 738 
|
 .hartvanlansingerland.nl - 12-02-2019 
logo_natuur_en_milieu.jpg

Lansingerland/Rotterdam - De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakt samen met vijf andere natuurorganisaties* bezwaar tegen een ontheffing die is afgegeven aan Rotterdam The Hague Airport (RTHA) voor het vangen en doden van vogels op het terrein van de luchthaven.

De luchthaven wil de vogels kunnen doden omwille van de veiligheid van het vliegverkeer. De natuurorganisaties begrijpen dat risico's voor het vliegverkeer voorkomen moeten worden, maar vinden dat het veel te ver gaat om hiervoor iedere vogelsoort te mogen doden. Lang niet iedere vogel die zich op het luchthaventerrein bevindt of hier overheen vliegt vormt namelijk ook gelijk een risico voor de veiligheid.

Gerichte maatregelen nodig
De natuurorganisaties vinden het opmerkelijk dat de luchthaven een ontheffing heeft aangevraagd en gekregen om alle vogelsoorten te mogen doden. Zij heeft enkele jaren geleden namelijk zelf onderzoek uit laten voeren naar de vogelsoorten die een risico zouden kunnen vormen voor het vliegverkeer. Hier kwamen aanbevelingen uit naar voren om maatregelen te nemen die gericht zijn op deze specifieke soorten.
De natuurorganisaties zouden daarom liever zien dat de luchthaven zich richt op het nemen van (zo veel mogelijk diervriendelijke) maatregelen die echt bijdragen aan het verminderen van risico's en het vergroten van veiligheid dan in zijn algemeenheid alle vogelsoorten op het luchthaventerrein te bestrijden.
Ook vinden de organisaties dat de luchthaven meer werk zou moeten maken van alternatieven voor het doden van vogels. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het onaantrekkelijk maken van het terrein als foerageergebied door de aanleg van een zonneveld of de inzet van radar om meer zicht te hebben op de vliegbewegingen van vogels zoals ook in militaire luchtvaart gebeurt.

* Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, KNNV afdeling Delfland, KNNV, gewest Zuid-Holland, Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Bekijk bericht op ".hartvanlansingerland.nl - 12-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Ze beginnen met alle vogels te vernietigen en daarna (ook nu al) komen de mensen aan de beurt.

Geplaatst door Sara

Waarom toch?

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Insecten, vogels, rust, luchtkwaliteit...het maakt geen biet uit wat er kapot gaat...als de mens maar met een goedkope suikercocktail en plastic rietje in zijn Hema-zwembroek zich aan de UV straling kan laven aan de costa des sol. Of met de hele familie kan chillen met pillen op ibiza. Kapotmaken is heel makkelijk...restaureren is heel moeilijk...ik word echt misselijk

Geplaatst door sara

Vannacht maar een keertje gestoord door een vliegtuig, het was ergens heel vroeg. Dit bericht blijft maar rond malen. Ik denk aan de vogels. De Biesbosch ligt er vlak bij. Straks als Lelystad opengaat...moeten dan ook al de vogels uit de natuurgebieden daar DOOD?. Hier in de polder... de lente is aan het beginnen. Vol met vogels. Dus dan ganzen wel, maar eenden niet? Of wat? en hoe zit het in Noord-Holland? Ze komen aanvliegen 30 km toch 600 meter... worden hier ook actief vogels gedood?

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld. Ze wil o.m. dat reizigers voortaan ingelicht worden over hoeveel dieren er zijn gedood voor hun vlieggemak.