Toestellen rond Schiphol zitten echt te laag

Door Frans van den Berg
OEGSTGEEST - Bewoners rond Schiphol klagen vaak over te laag overkomende toestellen. Uit een steekproef is nu gebleken dat twintig procent van de piloten daadwerkelijk te laag zit.
Bij het bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) kwamen vorig jaar 8598 specifieke klachten binnen over te laag overkomende vliegtuigen. Onlangs kwam ook al naar buiten dat vierduizend toestellen in één maand tijd laag over de IJmond gingen.
Bij een meldpunt in Castricum zouden 613 piloten onder de grens van 2000 voet (609 meter) zitten. Na raadsvragen gaat wethouder Marcel Steeman van die gemeente nu checken of deze signalen kloppen.
In Hilversum kaartte de PvdA onlangs de overlast in de gemeenteraad aan. Steeds meer en vooral laag overkomende vliegtuigen worden gesignaleerd bij Huizen, Hilversum, Soest en Stichtse Vecht. De zaak wordt binnenkort in de Omgevingsraad Schiphol aan de orde gekaart.
Nippon Cargo Airlines is de grootste herriemaker in de nacht. Lees hier .
Ook uit de Leidse regio komen dergelijke geluiden. Reden voor de vereniging Oegstgeest Zonder Vlieghinder om te kijken in hoeverre nu echt te laag wordt gevlogen.
Overdag moeten piloten boven de 2000 voet blijven en alleen de laatste kilometers voor de landingsbaan mogen ze lager dan 609 meter zitten. In de nacht ligt de ondergrens op 3000 voet. De luchtverkeersleiding mag daar in tien procent van de gevallen vanaf wijken, bij voorbeeld bij slecht weer (onweersbui).
Meetpunt
Wim Dechering van de vereniging presenteerde dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in Oegstgeest de resultaten van een eigen onderzoek. Op basis van cijfers van Sensornet, die eigen meetpunten heeft, zijn alle vluchten bekeken die in 2015 over één punt in Sassenheim kwamen. Dat zijn toestellen die gaan landen op de Kaagbaan. Een deel vloog daarvoor al over Leiden, maar een ander deel kwam vanaf de Noordzee en een ander deel uit oosten.
,,Dat waren 12.031 landingen. Maar liefst 2437 toestellen zaten onder de grens van 609 meter en een deel zelfs onder de 500 meter. Dat zijn dus ruim twintig procent van de vluchten en dat is meer dan is toegestaan’’, legde hij uit. ,,Van die laagvliegers zat een groot deel al de hele tijd zo laag, dus al boven Leiden of Noordwijk. Piloten vliegen dus onnodig lang te laag. Dat leidt tot extra geluidsoverlast. Maar ook angst, van stort dit toestel neer of is het een gewone vlucht. De luchtverkeersleiding moet hier scherper op toezien.’’
LVNL
De luchtverkeersleiding laat in een reactie weten dit beeld niet te kennen. ,,In onze beleving komt een afwijking van de vlieghoogte weinig voor. In de dagelijkse operatie ziet een luchtverkeersleider op het radarscherm naast de daadwerkelijk vlieghoogte, ook de ingestelde hoogte door de piloot. Als een luchtverkeersleider constateert dat een vliegtuig lager vliegt dan 2000 voet, wordt meteen opdracht gegeven om hoger te vliegen.’’
De inspectie Leefomgeving en Transport ziet ook toe op naleving van de regels. In het laatste halfjaarrapport wordt gesteld dat vooral naar nachtelijke overtredingen wordt gekeken omdat die slaapverstoring ernstiger is. In de nacht zit 4,2 procent van de piloten niet op de juiste route of hoogte. Overdag is dat slechts 1,2 procent van alle starts en landingen.
Geplaatst door V.O.S.
De LVNL heeft, net als de VVD, een heel lange neus.
Als een toestel te laag aanvliegt en je krijgt als piloot de opdracht om weer hoger te gaan vliegen, dan ontstaan er hele rare onwenselijke situaties.
De LVNL is exact op de hoogte van waar en hoe laag (of hoog) een toestel vliegt.
Het wordt bewust zo uitgevoerd, want hoe lager er wordt aangevlogen, hoe meer toestellen er per tijdseenheid kunnen landen.
Ook boven de regio Castricum zie je veel toestellen die te laag aanvliegen, zeker in de spits_uren.
Mijn mening is dat de wettelijke hoogte van 600 meter zo wie zo, veel te laag is boven woonkernen
Er wordt niet voor niets zo 'geklaagd' door de omwonenden.