Toeristen dwingen naar regio

Paul Eldering
DEN HAAG - Nederlandse toeristen zouden moeten ophoepelen naar regionale vliegvelden als Lelystad en Eindhoven. Dat is de enige mogelijkheid om genoeg groeiruimte op Schiphol te houden voor internationale (zaken)reizigers.
Dat was gisteren de belangrijkste conclusie van een nationaal luchtvaartdebat in de Tweede Kamer. Maar een selectieve groei van ‘mainport Schiphol’ om te kunnen overleven als internationaal vliegknooppunt, is een wassen neus, stelde professor De Wit van de Universiteit van Amsterdam.
„Het beleid om het KLM-netwerk voorrang te geven, is een papieren tijger. Er is geen dwangmiddel om Europese budgetvliegers van Schiphol te weren en vakantiecharters naar de regio te verbannen. De ruimte op Schiphol wordt schaarser”, zei hij.
Volgens hem onderzoekt toezichthouder ACM of de voorkeurspositie van de KLM-groep op Schiphol en mogelijke beperking van de concurrentie door de beugel kan.
„De opmars van Turkish Airlines vanuit de luchthaven van Istanbul, goed voor straks 120 miljoen passagiers, is een grotere bedreiging voor Schiphol dan Arabische vliegmaatschappijen”, meent De Wit. Schiphol zal door de geluidsgrenzen blijven steken op zo’n 70 miljoen passagiers (nu 55 miljoen).
Toch doorgroeien
Toch wil Schiphol-topman Jos Nijhuis doorgroeien, bleek gisteren in Den Haag. Hij is voorstander van juridische mogelijkheden om budgetvliegers naar Lelystad Airport te dirigeren.
Dat zou dan de zevende baan van Schiphol worden. Op de lange termijn is al voorzien in nummer acht, parallel aan de Kaagbaan. Omwonenden hebben felle kritiek. Ook in andere woonwijken rond Schiphol, waaronder Floriande in Hoofddorp, zijn er zware protesten tegen ‘misleiding en gesjoemel met lawaaicijfers’.
Prijsvechters als Arkefly, Corendon en Ryanair willen niet ‘verleid’ worden Schiphol te verlaten met lagere kosten in Lelystad. „Dat maken onze passagiers nog altijd zelf uit. Selectiviteit is discriminatie”, zei TUI-vliegbaas Hans van de Velde.
Gemeenten rond Schiphol willen stug doorgaan met woningbouw, werd gisteren duidelijk. Nijhuis wil voorkomen dat er nieuwe klagers ontstaan. „Dus liever niet bouwen binnen de geluidscontouren van de luchthaven.”
Betere bereikbaarheid
Een betere bereikbaarheid van Schiphol over weg en spoor moet volgens hem topprioriteit krijgen. „De overheid moet blijven investeren. En niet pas na 2028”, aldus Nijhuis. Ook wil hij meer marechaussees terug op de luchthaven. Daar is de laatste tijd flink op bezuinigd, waardoor de wachtrijen voor de paspoortcontrole groeien.
KLM-baas Pieter Elbers pleitte voor verlaging van kosten op Schiphol, noodzakelijk om de toenemende concurrentie in de wereld het hoofd te bieden. Volgens hem zou de Nederlandse Staat ook genoegen kunnen nemen met minder dividend van Schiphol. „De winst kan beter in noodzakelijke infrastructuur worden gestoken.”
Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool
Deze week is naar buiten gekomen dat Prorail - na missers bij o.a. Arnhem, Utrecht, Leiden en Delft- met een tekort van > 1,1 miljard euro kampt rond de spooragenda tot 2018. Al vijf jaar is er sprake van financiele chaos en de door Staatssecretaris Van Mansfeld benoemde president-commissaris Hans Alders is niet in staat gebleken om in de afgelopen 15 maanden orde op zaken te stellen. Ook de Nederlandse commissaris van AirFrance/KLM (tekort ca. 5 miljard?), die deel uitmaakt van het Prorail bestuur, greep niet in.
Na het Fyra-debacle en het feit dat nu ook de nieuwe locs voor de intercity Direct erg storingsgevoelig blijken te zijn, doemt nu een situatie op waarbij alleen door extra prijsverhogingen nog een enigszins normaal functionerend spoor haalbaar lijkt?
Het mag duidelijk zijn dat van een voorzichtig bepleite integratie van luchtverkeer en spoornetwerk op deze manier weinig of niets terecht zal komen. De directie van Schiphol voert bovendien al het meest ambitieuze bouwprogramma uit haar historie uit en vergroot zowel de capaciteit voor de homecarrier als een toenemend aantal low-cost carriers. Integratie met HSL/spoornetwerk ontbreekt tot nu toe, bovengeschetste situatie is daaraan mede debet.
Men wil geen rekening meer houden met ons leefmilieu en de duurzame HSL oplossing is letterlijk afgerangeerd.
De vraag dient gesteld of er niet schoon schip dient te worden gemaakt op een aantal burelen van Prorail, Provincie NH en I&M nadat de verantwoordelijke bestuurders ter verantwoording zijn geroepen?