Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toerismesector speelt steeds grotere rol in de economie

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1172 
|
 parool.nl 
hv_veiligheid_2334.jpeg

De toerismesector speelt een steeds grotere rol in Nederlandse economie. Zowel het aantal banen in deze branche als de toeristische bestedingen in Nederland stegen vorig jaar flink, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daar profiteert de Amsterdamse economie, en dan met name de horeca, ook van.

De totale toeristische bestedingen kwamen uit op 68,3 miljard euro, een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van 2013. Het aantal banen binnen de toerismesector steeg met 15.000, waarvan 8.000 voltijdsbanen, naar een totaal van 606.000. Daarmee groeide het aantal banen met zo'n 2 procent, terwijl de werkgelegenheid van de totale Nederlandse economie juist licht daalde, aldus het statistiekbureau.

Horeca
Vorig jaar was de toerismesector goed voor 366.000 voltijdsbanen, waarvan 46 procent in de horeca (zoals hotels, restaurants, campings, vakantieparken). Het aantal toeristische horecabanen is met 3 procent toegenomen vergeleken met 2013.

Ook in Amsterdam groeit die sector. Er werken steeds meer mensen in de horeca. Uit cijfers van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente blijkt dat op 1 januari van dit jaar 6,4 procent van alle werkzame personen in de stad een baan heeft in de horecasector. Vijf jaar eerder lag dat percentage op 5,9. Daarbij is alleen gekeken naar mensen die minimaal 12 uur per week werken. Per saldo kwamen er in diezelfde periode 650 bedrijfsvestigingen uit de horecasector bij in de stad. De teller stond 1 januari dit jaar volgens de onderzoeksdienst op 4.781 vestigingen.

Terwijl het goed gaat met de werkgelegenheid in de horeca nam het aantal voltijdsbanen in de luchtvaart, bij reisbureaus en bemiddeling landelijk juist met 3 procent af in 2014. 'Vooral de traditionele reisbureaus hebben te lijden onder het toenemend aantal onlineboekingen', zegt het CBS.

Aziatische toerist
Een grote bijdrage aan de groei van de toeristische bestedingen komt net als in 2013 op het conto van buitenlandse toeristen. Er kwamen 9 procent meer buitenlandse toeristen naar Nederland dan een jaar eerder. Van de buitenlandse toeristen lijkt in Amsterdam vooral de groep Aziatische toeristen het snelst te groeien. Vorig jaar kwamen er bijna 17 procent meer Aziatische hotelgasten naar de stad dan twee jaar eerder.

Overigens komen de meeste hotelgasten in de stad nog steeds uit eigen land. Die groep groeide in de afgelopen twee jaar zelfs met ruim 32 procent. Dat is goed nieuws voor de economie, want volgens het CBS geeft de Nederlandse toerist weer meer uit. 'Deze binnenlandse toeristische bestedingen, die zowel op een binnenlandse als een buitenlandse bestemming betrekking kunnen hebben, groeiden ruim 2 procent.'

Boekingen
Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal boekingen van buitenlandse toeristen die een accommodatie of ticket boeken bij of via een Nederlands bedrijf. Economisch gezien verdient Nederland wel aan deze boekingen, hoewel deze transacties vaak geen betrekking hebben op een buitenlandse toerist die ook daadwerkelijk afreist naar Nederland.

Benieuwd hoeveel hotelgasten er elke maand naar Amsterdam komen en waar ze vandaan komen? Bekijk de interactieve grafiek hieronder.

(Door: Priscilla Tienkamp)

Bekijk bericht op "parool.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Met die pestherrie van aso vliegende vliegtuigen, die dag en nacht laag over over de campings Bakkum (grootste van NL) en Geesterduin in het Castricumse duin/bosgebied gaan, zijn de toeristen en campings vreselijk blij. Zo blij zelfs dat de kans reëel aanwezig is, dat deze toeristen nooit meer terugkomen. Zet 'm op jongens en meisjes van LVNL. Goed voor de economie van Castricum e.o. en NL. Overigens verpesten ze ook het strand en het Noord-Hollands Duinreservaat.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ik vraag mij eerlijk gezegd af of dit economisch gezien wel zo'n goede ontwikkeling is. De toeristenindustrie is erg conjunctuurgevoelig. Als het weer eens wat minder met de wereldeconomie gaat, stort deze industrie als eerste in. In de landen rond de Middellandse Zee weten ze precies waar ik het over heb. Nederland kan beter economische sectoren stimuleren die in een langdurige en stabiele behoeften voorzien. Toegegeven; het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met al die wetenschap die Nederland in huis heeft zou het toch moeten lukken? De weg van de minste weerstand is meestal niet de beste.