Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toenemende zorgen over kas van KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1110 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_IMG_2023.jpg


Door Paul Eldering

DEN HAAG - In de Tweede Kamer groeit de zorg over de financiële positie van KLM. Die dreigt uitgehold te worden door de Air France KLM Holding in Parijs om snel financieel orde op zaken te stellen in de hele groep. Dan zou weer een stuk Nederlandse zeggenschap verdwijnen.

De Franse opperbazen De Juniac en Riolacci zouden de KLM-kas grotendeels willen ’leegroven’ om de continuïteit van het luchtbedrijf veilig te stellen. Ze hebben op 19 februari bij de presentatie van de verwachte slechte jaarcijfers naar verluidt een ’trofee’ nodig om goede sier te maken naar beleggers. „Ook essentieel voor hun eigen positie”, menen ingewijden.

Drie kassen
KLM-topman Pieter Elbers wil niet ingaan op een mogelijke Franse plundering in Nederland om het cashbeheer te centraliseren in Parijs. Volgens hem wordt er alleen gesproken over samenwerking, „ook financieel”. Riolacci beweert dat er drie kassen zullen blijven: „Van KLM, Air France en de holding, maar dan anders verdeeld om lucratiever te kunnen lenen en investeren.” Binnen Air France KLM is er steeds meer verdeeldheid in het management en ook wordt de machtsstrijd tussen commissarissen van KLM en de holding feller, weten interne bronnen.

CDA ongeduldig
Het CDA wordt ongeduldig. Vorige maand stelde de partij Kamervragen aan verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) over de gang zaken bij Air France KLM. De antwoorden op die vragen zijn nog niet gekomen en daarom hoopt de partij morgen in het vragenuurtje alsnog duidelijkheid te krijgen. Kamerlid Omtzigt vreest dat Nederland voor een voldongen feit staat als er niet snel opheldering komt over de vermeende greep in de kas van KLM. „Dat is zeer ongewenst.” Samen met zijn collega Van Helvert pleit Omtzigt ervoor dat het kabinet bij de Franse regering aan de bel gaat trekken.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht