Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tijdelijke sluiting Eindhoven Airport bevalt goed in Wintelre: ‘Voor het eerst weer uitgeslapen’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1329 
|
 Omroep Brabant 
hv_natuur_2901.jpeg

EINDHOVEN - De komende twee weken is het stil rondom Eindhoven Airport. Het vliegveld is dicht voor een verbouwing. Voor Riet Wouters uit Wintelre is de sluiting een kans om even op adem te komen. "Ik werd vanmorgen om half tien wakker. Dat is uniek."

Riet Wouters woont in het buitengebied van Wintelre. Sinds januari 2015 heeft ze geen wekker meer nodig om wakker te worden. Want toen is de vliegroute veranderd en die komt recht over het gebied waar Riet woont. "Het is onleefbaar geworden", vertelt ze in het programma Onder Ons. "We hadden voorheen ook wel last maar zoals het nu is... Dat is echt onacceptabel."

Buitengebied opgeofferd
Inwoners van Wintelre lazen destijds in de krant dat de vliegroute aangepast zou worden. Riet begrijpt daar niets van: "Je gaat toch eerst praten met je buurman voor je zoiets beslist? Maar dat is niet gebeurd." Volgens Wouters is het buitengebied van Wintelre bewust opgeofferd in ruil voor het ontlasten van de dichtbevolkte gebieden. "De gemeente sprak van een 'duivels dilemma'. Ze hadden geen andere keuze."

Geen begrip
Volgens Riet Wouters hebben zo'n 15 tot 20 huizen echt veel last. Zij liggen onder de route waar de vliegtuigen nog stijgen en dus extra lawaai maken. "Eindhoven Airport mag groeien tot 43.000 vluchtbewegingen. Dat betekent dat ik straks elke zeven minuten een vliegtuig over mijn huis krijg. Dat is toch onleefbaar?"

Wouters vindt het jammer dat er geen begrip is vanuit de provincie en de luchthaven voor haar situatie. "Ik heb er begrip voor dat de economie moet groeien, dat er arbeidsplaatsen bij moeten komen, dat dichtbevolkte gebieden ontlast moeten worden. Maar ga met mij en andere omwonenden in gesprek, of beter nog: bied ons een alternatief."

Voorlopig geen oplossing
Een oplossing voor het probleem van Wouters is nog ver weg. "Ik woon al 35 jaar in het buitengebied van Wintelre en ik zou met pijn in mijn hart weg gaan. Maar ook dat is geen optie want wie wil mijn huis kopen?" Dat de provincie haar huis opkoopt zou een oplossing kunnen zijn maar die signalen heeft Riet nog niet gekregen. "Met de werkgroep Leefbaar Wintelre proberen we in ieder geval aandacht te blijven vragen voor ons probleem. Want als we ons niet laten horen gaat er sowieso niets gebeuren voor ons."

De komende twee weken kan de directe omgeving van het vliegveld in ieder geval even bijkomen van de geluidsoverlast nu het vliegveld. Ook Riet kijkt daar naar uit. Zo kon ze vanmorgen voor het eerst weer eens uitslapen: "De laatste keer dat ik dat kon was in oktober vorig jaar. Toen werd er niet gevlogen door dichte mist. Normaal gesproken begint het lawaai om zeven uur in de ochtend en dat gaat het door tot na elven in de avond."

Bekijk bericht op "Omroep Brabant"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

43.000 vliegbewegingen per jaar, elke 7 minuten een kist over je dak.
Ik wil de mensen die dit overkomt, niet als zeurders / klagers wegzetten.
De situatie is absoluut vergelijkbaar als de situatie rond Schiphol.
Ook hier ongevraagd vele kisten over je dak, maar de frequentie ligt vele malen hoger.
Elke 2 minuten een enorme klere herrie, vrijwel dag en nacht door.

Ook hier is de waarde van de woningen gezakt door toedoen van de luchtvaartsector / regering.
Ook hier geen begrip, slechts meer herrie en vervuiling, dat is wat je (ongevraagd) krijgt.
Het is een nationale schande dat een bedrijfssector zo haar gang kan gaan ten koste van de leefbaarheid in een dichtbevolkt klein land.

De luchtvaartsector (Schiphol-group) en de Nederlandse Staat, schenden continue artikel 21 van de Nederlandse grondwet.