Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tientallen klachten tegen KLM wegens ‘misleidende reclame’ over duurzaam vliegen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 430 
|
 ad.nl - 30-10-2021 
HvS_KLMcargo_afval.JPG

Door Tim van Rodijnen

Meer dan tachtig mensen dienden deze week bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen KLM, meldt televisieprogramma Kassa. Net als bij Shell, dat eerder op de vingers werd getikt voor reclames met de leus ‘CO2-neutraal autorijden’, willen de indieners dat KLM stopt met reclame maken voor CO2-neutraal vliegen via het programma CO2ZERO.

,,KLM kan niet waarmaken dat de CO2-uitstoot van een vlucht wordt gecompenseerd”, aldus Eric Stam, initiatiefnemer van de klacht. De indieners noemen de beweringen van KLM misleidend. Wanneer passagiers een vlucht bij KLM boeken, bestaat de mogelijkheid om vrijwillig geld te bij te betalen voor het CO2ZERO-programma van de vliegtuigmaatschappij.

'Vorm van misleiding’
Zo compenseer je volgens KLM bijvoorbeeld voor 1,86 euro de CO2 die je uitstoot van een vlucht van Amsterdam naar Rome. Met het geld belooft KLM bomen te planten in Panama. Stam noemt dat een ‘vorm van misleiding’. Tegen deze site vertelt hij dat mensen door dergelijke reclames niet aangezet worden om hun gedrag fundamenteel te veranderen.

,,Zolang je denkt dat je duurzaam, dus CO2-neutraal, kunt vliegen, dan zal je dat blijven doen", vertelt Stam. Volgens hem ontstaat er ruis door het CO2ZERO-programma. ,,Mensen denken vaak dat het dan wel goed zal zijn, want er worden ergens nog een paar boompjes geplant.”

Verbod op reclames
Stam vindt het belangrijk om nu ‘eens met de vuist op tafel te slaan’. ,,We moeten dit soort reclames niet accepteren.‘’

Steeds vaker wordt er gelobbyd voor een verbod op reclames van de fossiele industrie, maar ook voor vliegreizen en nieuwe auto's op benzine. In Amsterdam zijn dat soort reclames al verboden in de metro. Ook in Den Haag zijn daarvoor regels gemaakt. In Utrecht en Leiden wordt daar nog over gesproken.

Bekijk bericht op "ad.nl - 30-10-2021"

Reacties op dit bericht