Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tienduizenden bij klimaatmars verwacht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 975 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
23-06-2018_001.JPG

Door Jan Vriend

’Minder vliegen, minder rijden, minder vlees’


AMSTERDAM - Bij de klimaatmars die morgen in Amsterdam wordt gehouden, verwacht de organisatie ’tienduizenden deelnemers’. De schatting is gebaseerd op aanmeldingen via social media.

De klimaatmars is een initiatief van onder meer Milieudefensie, FNV, Greenpeace en Oxfam Novib, De Goede Zaak en de Woonbond. ,,We willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen”, zegt woordvoerder Jasperine Schupp namens Milieudefensie. „Onze regering moet kiezen voor echte oplossingen en de grote vervuilers eerlijk laten betalen.”

GroenLinks, D66, PvdA en de Partij voor de Dieren doen mee.


De organisatie meldt dat partijkopstukken als Jesse Klaver, Lodewijks Asscher, Rob Jetten en Marianne Thieme met de mars meelopen. Ook prinses Irene wordt verwacht. De organisatoren kregen ook aanmeldingen van artiesten als Dolf Jansen, Paul de Leeuw, Georgina Verbaan en Bert Visscher.

Namens het bisdom Haarlem-Amsterdam loopt hulpbisschop Jan Hendriks mee. „Ik steun de klimaatmars vanwege het belang van het onderwerp. Vervuiling en klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, uitputting van de natuurlijke bronnen, wegwerpcultuur: alles is met elkaar verbonden en het staat niet los van menselijk handelen.”

Vanuit Limmen gaat Ellen Woudenberg met een spandoek naar Amsterdam: een spandoek gericht tegen overlast door vliegtuiglawaai. „Nog nooit in mijn leven heb ik mij geroepen gevoeld de straat op te gaan, totdat ik luid en duidelijk met de herrie en vervuiling uit de lucht werd geconfronteerd.” Daarom voert ze actie.

„Als we op deze voet doorgaan, verdwijnt Nederland onder water. Daarom loop ik mee met de klimaatmars”, meldt Anne Berk uit Oostzaan. Wijs niet alleen met de beschuldigende vinger naar de overheid, maar kom zelf ook in actie, adviseert Berk. „Ga minder vliegen, minder rijden, minder vlees eten en minder kopen.”

Lerares Aren Scholten uit Haarlem demonstreert in Amsterdam met het oog op haar leerlingen. „Ik hoop dat we ze een leefbare planeet nalaten. Een planeet waar nog te wonen, te werken en te leven valt.”

Vanuit Zuidoostbeemster gaat Renee Ernsting Nijdam met kinderen en kleinkinderen naar de Dam. „Dat ik dit op mijn 75e nog mag meemaken, geeft mij hoop dat er nu toch eindelijk wat gaat gebeuren.”

Klimaatmars

De klimaatmars begint morgen om 13 uur op de Dam in Amsterdam.
Er is eerst een mini-college over het klimaat en er zijn optredens van Claudia de Breij en Typhoon.
Vervolgens loopt de stoet via Rokin, Vijzelstraat en Weteringcircuit naar het Museumplein.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bas uit Heemskerk

Ik ben er tussen 12:15-12:30 uur, bij het oude koffiehuis begreep ik.