Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Teylingen: minder vluchten Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1347 
|
 leidschdagblad.nl - 12-03-2019 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Sjaak Smakman

TEYLINGEN - Politiek Den Haag krijgt binnenkort een brief van politiek Teylingen dat er niet méér vluchten op Schiphol moeten worden toegestaan, maar dat het er juist minder moeten worden om de overlast voor de inwoners nog enigszins binnen de perken te houden. Daarnaast moet het stopgezette onderzoek naar de gevolgen van de (nacht)vluchten en de uitstoot van fijnstof en andere vervuiling op lange termijn door vliegtuigen worden hervat, vindt de hele gemeenteraad van Teylingen, met uitzondering van de VVD.

Het initiatief om als Teylingen een eigen geluid te laten horen, kwam van het CDA. Sybrinne de Vries wees de afgelopen raadsvergadering nog op de nieuwe prognose van het Rijk zelf dat bij onbelemmerde groei het aantal vluchten van en naar Schiphol over dertig jaar is verdubbeld naar een miljoen per jaar. ,,Teylingen gaat niet over een uitbreiding van het aantal vluchten, dat is aan de Tweede Kamer. Maar wij worden wel geacht om voor de belangen van onze inwoners op te komen’’, zo motiveerde ze de motie die de partij samen met PvdA en GroenLinks indiende.

Wethouder Rob ten Boden had liever een wat zwakkere motie gezien, zonder de oproep voor een vermindering van het aantal vluchten en met de opmerking dat een uitbreiding van het aantal vluchten pas aan de orde kan komen als de huidige overlast daadwerkelijk minder is geworden. Dat is namelijk het standpunt van de zogeheten Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) waarin 56 gemeenten en vier provincies samenwerken.

,,Wij zitten er anders in’’, aldus De Vries, ,,ook omdat we constateren dat Schiphol zich gewoon niet aan gemaakte afspraken houdt.’’

Alleen de VVD wilde de motie niet steunen. Schiphol biedt ook heel veel werkgelegenheid en dat moet wel zo blijven, was daarvoor het belangrijkste argument. PvdA’er Joost van Doesburg onthield zich van stemming omdat hij op Schiphol werkt en het is gebruikelijk dat raadsleden niet meepraten of meestemmen over onderwerpen waar ze zelf (in)direct bij betrokken zijn.

Of de motie enig effect zal hebben, valt overigens te betwijfelen. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen heeft al laten weten dat Schiphol er wat haar betreft extra vluchten bij krijgt.

Bekijk bericht op "leidschdagblad.nl - 12-03-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door sara

""Daarnaast moet het stopgezette onderzoek naar de gevolgen van de (nacht)vluchten en de uitstoot van fijnstof en andere vervuiling op lange termijn door vliegtuigen worden hervat"" Weet iemand over welke onderzoeken het gaat?