Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Teringherrie

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1635 
|
 nrc.nl - 06-04-18 
hvs_klmoud_DSC_2522.jpg

Door Bas Heijne

Ach, Schiphol – het beste commentaar dat ik over de recente clusterfuck rondom de nationale luchthaven hoorde, kwam van mijn eigen moeder. Tegenover een camera van een actualiteitenrubriek hoorde ik haar verklaren dat alle beloften van minder geluidsoverlast voor dorpen als Aalsmeer en Zwanenburg „grove onzin” waren. Zoethouden, noemde ze het. Ze keek er strijdlustig bij.



„Het is Schiphol alleen te doen”, zei ze, „om capaciteitsvergroting.”
Goed gezien, vond ik.
Dat was in 1971.

Ik ben opgegroeid in Zwanenburg. In mijn kinderjaren was het lawaai van laag overvliegende charters even gewoon als vogelgezang. Als we in de tuin zaten en er kwam er een over, hielden we halverwege een zin op met praten en wachtten braaf tot-ie weg was. Daarna maakten we onze zin af.

De uitspraken van mijn moeder werden gevonden in het archief van de VPRO, tijdens het maken van een documentairereeks over het hedendaagse onbehagen. Toen mijn moeder als „lastige Zwanenburger” voor de camera verscheen, werd er door de dorpsbewoners volop actie gevoerd. Als het niet te harden was, moest je een politicus bellen. Mijn moeder had de zondagsrust van de christendemocraat Willem Aantjes bruut verstoord.

Mijn moeder leeft niet meer, evenmin als Aantjes. Het probleem met Schiphol is er nog. Het is alleen maar groter geworden.

NRC publiceerde een interview met Johan Lundgren, de nieuwe baas van de low cost carrier easyJet. De vliegtuigbaas heeft het beste met iedereen voor: „Jullie regering is voor slimme en duurzame luchtvaart. Wij ook.” O ja? „Wij zijn voor prikkels om schonere en stillere vliegtuigen te gebruiken, dat moet het ijkpunt worden voor groei. Dat is een veel betere oplossing dan belastingen of uitwijken naar andere vliegvelden in Nederland.”

Haha. En als we zijn bedrijf maar genoeg ruimte geven, gaat dat ons ook nog eens enorm schelen in onze portemonnee. „Meer aanbod is altijd in het voordeel van de klant. Alle ticketprijzen tussen Amsterdam en New York zullen dalen, ook die van KLM.”

Zoethouden. Het gaat Lundgren enkel om capaciteitsvergroting, zeg ik mijn moeder na. Stillere vliegtuigen – hoe dan? Wanneer dan? Voorlopig stelt hij alleen maar grotere vliegtuigen voor. Een paar weken geleden was ik even terug in Zwanenburg. Ik was vanwege vroeger wel wat gewend – maar nu was het niet uit te houden. Wat een ongelofelijke teringherrie.

Deze zomer wordt het nog drukker. De belangenvereniging van omwonenden gooit nu de kont tegen de krib. Nu de opening van vliegveld Lelystad is uitgesteld, willen luchtvaartbedrijven het plafond op Schiphol omhoog hebben. Meer vluchten, meer overlast. De omwonenden wijzen erop dat de afspraken nu al voortdurend worden geschonden.

Als mijn moeder het zevenenveertig jaar geleden al zag aankomen, hoe kan het dan dat de problemen sindsdien alleen maar groter zijn geworden? De politiek heeft verzuimd groot te denken – er waren ooit plannen voor een Schiphol voor de kust, maar daar is nooit serieus naar gekeken. Er is op z’n Hollands gekozen voor pappen en nathouden. Er werd inspraak georganiseerd, er werden plafonds afgesproken, heel veel regels opgesteld.

Opnieuw zoethouden, zo bleek afgelopen week. Al die regels worden helemaal niet gehandhaafd, omdat ze nog steeds niet in de wet zijn vastgelegd. En voordat dat gebeurt, meldt de NOS, moet er eerst nog een Milieu Effect Rapportage (MER) worden opgesteld. Maar die is uitgesteld, omdat er ook met spoed zo’n rapportage moet komen over de uitbreiding van Lelystad Airport. De bureaus die voor beide klussen zijn ingehuurd, hebben hun handen voorlopig nog vol aan Lelystad, verklaarde de minister.

Arm Amstelveen, arm Aalsmeer, arm Zwanenburg.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt er „verschrikkelijk van te balen” – maar de waarheid is dat het beleid rondom Schiphol verdacht veel lijkt op hoe er met de gaswinning in Groningen is omgegaan. Economisch belang wint het telkens weer van de leefbaarheid. Scherpe keuzen worden vermeden, er wordt voortdurend gesjoemeld, terwijl men met overleg de boel probeert te sussen.

Intussen loopt de boel hopeloos vast. Iedereen weet al wie er gaat winnen. Vliegtuigmaatschappijen als easyJet zijn alleen uit op capaciteitsvergroting – en proberen de reiziger te paaien met nog goedkoper vliegen. Wie gaat er met de trein, als vliegen veel goedkoper is? Leve de globalisering! Opnieuw legt de kleine wereld het af tegen de grote – en neemt het onbehagen toe.

Bas Heijne schrijft elke week een column op deze plaats.

Bekijk bericht op "nrc.nl - 06-04-18"

Reacties op dit bericht


Geplaatst door Michiel uit Voorschoten

De stroming neoliberalisme loopt tegen zijn houdbaarheidsdatum aan. De groei die het nodig heeft om te overleven is een schuld van 1.500.000.000.000.000 (1500 biljoen) dollar van alle overheids-, particuliere, bedrijfs- en derivaten schulden bij elkaar. Een groot Ponzi systeem.
Thatcher en Reagan in de jaren 80 hebben het neoliberalisme nieuw leven ingeblazen door de overheid volledig in dienst van de marktwerking te zetten. De deregulering van de markten, marginalisering van de werknemer en de facilitering van het bedrijfsleven en de banken inclusief haar bestuursraden zijn hiervan enige voorbeelden. Maar ook de verdere vernietiging van het milieu door de olie industrie, luchtvaart, wegverkeer die van de deregulering vrij "baan" kregen. Dieselgate? Shellgate, Schiphol? En niet te vergeten het gigantische militair industrieel complex (met name in de V.S.) dat oorlogen nodig heeft om zijn bestaan te garanderen. Irak?, Iran?, Syrië?, Libië? Noord Korea?.....
Ander markant feit in het neoliberaal denken was de "Maestro" van de FED in de V.S. Na economische bloei komt normaliter een terugval. Zo'n recessie is een natuurlijk proces om overbodige overvloed, speculatie en hoogwaan van het volk weg te zuiveren. Een nieuwe verbeterde, efficiëntere economie komt dan tot leven.
De crash op de aandelenmarkten in 1987 werd echter door de "Maestro" niet bestreden met een milde recessie, maar door in paniek de geldpers aan te zetten. Grote banken als Goldman, Morgan... werden voorzien van gratis geld bij extreem lage renten. Het economische rottingsproces die een recessie juist stopt werd zo omzeilt. Deze gratis geld manie van "Maestro" Greenspan leidde in 2000 tot de dot.com zeepbel en in 2008 tot de kredietcrisis. Toch leerde het neoliberaal denken niets. Bernanke, Yellen van de FED in de V.S. bliezen een nieuwe zeepbel: de obligatiemarkt. Door de Quantive Easing I, II en III in de V.S. werden na 2008 de renten bijna 0% door massale opkoop van obligaties groot 4,5 biljoen dollar door de FED. Draghi van de ECB volgde snel met zijn "what ever it takes" en Kuroda in Japan maakt de Bank of Japan het grootste hedgefund ter wereld. BoJ heeft de hele aandelen- en obligatiemarkt zowat opgekocht. En Draghi kon Zombie landen als Griekenland, Spanje en Italië op de been houden. Althanks nog houden.
Wereldwijd kon de werknemer niet meeprofiteren. Zijn salaris stagneert, spaarrekeningen leveren bijna geen rente meer op, en zijn flex arbeid is omringd door grote onzekerheden. De CEO's en 1% elite profiteerde als nooit te voren. En werden biljoen dollars rijker. Door aandelen op te kopen, onzinnige fusies en massa ontslagen te financieren met gratis geld schulden.
De luchtvaart profiteerde op haar wijze mee. Prijsvechters, etc. floreren op BTW loze brandstof, gesubsideerde luchthaventarieven en het lokken van het klootjesvolk met afbraak ticketprijzen. Kan allemaal, met gratis geld van de centrale banken. Ten koste van het milieu.
Toch is het einde van het neoliberalisme aanstaande. In NL hebben sinds Rutte I, II en III volledig kennis gemaakt met het neoliberaal denken. Afbraak van sociale werkplaatsen, thuiszorg, jeugdzorg, ouderenzorg. cultuur...dividend belasting afschaf, 130 km/uur, dereguleringen via de nieuwe Omgevingswet.. ondermijning van artikel 21, de zorg voor een goed leefklimaat en gezondheid voor de Nederlandse burger. Dit mislukte, ellendige systeem - neoliberalisme - zal uitmonden in een wereldwijde economische crash, sociale onrust, wapengekletter en een zekere uitroeiing van de mensheid. De grootste zuiverende recessie na een lange periode van "fake" economische bloei is aanstaande. Bereid u maar vast voor!

Geplaatst door Frans uit Wapenveld

Goede geschiedenisles Michiel, en tevens een dreigende les voor de toekomst. Ons bestaan wordt te grabbel gegooid door de neoliberalen! Ik stem volledig in met je mening!

Frans Kiffers

Geplaatst door Ad uit Provincie Utrecht

@Michiel, interessant stuk, zelf geschreven of ergens op het web gevonden ?
Zou graag meer van dit soort gelijkgestemden opinies willen lezen.

Geplaatst door anoniem1

Ik zou daar een heel lang verhaal over kunnen houden maar dat gaat wat ver nu.

Die eind crash daar zijn we nog heel erg ver vanaf denk ik,dat gaan wij niet meer meemaken. De tendens is nog steeds dat het neo liberalism sterker wordt,europa gaat steeds meer op amerika lijken en Nederland loopt daarmee voorop (na engeland). De machts structuren zijn zo diep geworteld dat ik die niet 1-2-3 zie veranderen en niemand heeft belang bij een ineenstorting van het systeem.
Schuld is alleen maar virtueel,heeft eigelijk niks met de echte economie te maken. Het is een van de instrumenten om de economische taart te verdelen. Schuld neemt al 100 jaar wereldwijd exponentieel toe en we zijn er nog steeds.
Het opkoop programma is de crime of the century,een gift van een paar biljard euro/dollar aan een kleine bovenlaag die hun obligaties tegen een absolute record prijs mochten verkopen aan de ecb zonder dat de vraag in de markt aanwezig,laat staan voor die prijs. De ecb (wij alleen te samen eigelijk) moet straks het verlies nemen als men die weer in de markt wil zetten en heeft gewoon veel te veel betaald zonder dat daar een directe noodzaak voor was.

Men zegt dat het steeds beter gaat maar is dat ook zo? In de jaren 80 van de vorige eeuw kon je op een keer modaal een tussenwoning kopen in de randstad op een fatsoenlijke locatie. Nu heb je voor een dergelijke woning 1.5/2 keer modaal nodig,een dergelijke woning is nu voor veel minder mensen een mogelijkheid. En dat maakt aan het einde van de rit als je 65 bent echt een enorm verschil tussen kopen of huren.
Aantal dure woningen wel enorm gestegen,als ik alleen al kijk naar mijn Eigen woonplaats. Daar staan nu misschien wel 10 keer zoveel dure en luxe woningen dan in de jaren 80 al kan dat ook een locale ontwikkeling zijn. Toch zijn er zeker ook veel mensen die "profiteren" van het neo liberalisme. Niet alleen de 1%,de hele groep boven modaal is er op vooruit gegaan. Op zich geen ramp,als je ergens goed in bent en veel economische waarde toevoegt aan het systeem dan mag dat best beloond worden. De onderlaag heeft het zeker niet slecht in Nederland,al zijn veel voorzieningen die juist voor hen bedoeld waren de afgelopen jaren uitgekleed of opgeheven. Het zit scheef helemaal aan de top,zonder dat daar een echte noodzaak voor is. Alsof iemand minder hard zijn best zou doen als hij maar 100m heeft ipv 200m. Op een gegeven moment is de extra motivatie die je kan halen uit een hogere beloning gewoon op,het nog meer belonen levert geen stijging op in toegevoegde waarde voor de economische taart.
Dat geld zou eigelijk naar de onderkant moeten gaan,daar waar de motivatie om meer te verdienen het sterkste is omdat de meeropbrengst voor die mensen relatief gezien het grootste is. Rondkomen van minimum ipv modaal is echt een enorm verschil in leefstijl. 5m of 10m per jaar verdienen aan investeringen of whatever maakt eigelijk maar heel weinig verschil uit voor de levenstijl. Je bent rijk en hebt genoeg om te doen wat je maar wil. De meeropbrengst gaat naar de investeringen die je nog rijker maken,zonder dat je leven er echt door verandert en zonder dat het de economische taart groter maakt.

China heeft een soort van babyboom,nu het een kind beleid grotendeels is afgeschaft.Dit maakt de vergrijzing in het westen dragelijk. Na china komt india nog en dan is het zo,n beetje op met de aanwas van jonge mensen die het mogelijk maken de vergrijzing wereldwijd te dragen. Op dat moment komt er een grote crisis denk ik en komt het systeem enorm onder druk te staan,maar dat is nu nog zo,n 60 jaar of zelfs verder in de toekomst.

Toch nog een heel verhaal geworden,meer losse gedachten dan een gestructureerd betoog en het is eigelijk maar een heel klein deel van de situatie. Het is allemaal erg gecompliceerd en zeker niet zwart wit.

Geplaatst door Michiel uit Voorschoten


Ongebreidelde vrije markt en groei, Dikke Ego samenleving, Hayek, Friedman, Draghi, Rutte I, II, III, dividend belasting verlaging, deregulering van industrieën en bankwezen, flex werkers, corrupte politiek....Schiphol....klimaatsverandering, CO2 uitstoot, fijnstof.....

http://welvaartvooriedereen.nl/2014/02/neoliberalisme/

Geplaatst door M uit U

Ik onderschrijf de frustraties van Michiel. Het enige waar we mee bezig zijn is groeien en meer-meer-meer...... en daar mag alles voor wijken. We kopen huizen die veel te duur zijn, met geld dat niet bestaat (sowieso is geld natuurlijk maar een verzinseltje), van banken die niet deugen, en mede mogelijk gemaakt door idiote belastingregeltjes die het maken van schulden stimuleren.

Terwijl half Nederland nu zijn overbodige rommel op straat probeert te verkopen en zich vol laat lopen met bier, heb ik gewandeld op een relatief rustige plek langs een van onze prachtige rivieren. De bomen, de bloemen, zoemende insecten, zingende vogels, een weids uitzicht over weilanden en uiterwaarden, en na afloop koffie met appeltaart. Het leven kan soms zo simpel zijn. Maar intussen zie en hoor je toch weer lawaaiige vliegtuigen hun weg zoeken naar een van onze overvolle luchthavens waar collega's en vrienden in de rij staan voor een goedkope vakantievlucht. En eenmaal thuis hoor je de ene na de andere chemische fabriek over het huis bulderen...... Ik vrees dat 'anoniem1' gelijk heeft en dat het nog wel even duurt voordat het hele systeem in elkaar flikkert. Met pappen en nathouden blijft de boel wel doordraaien, net zoals Schiphol steeds weer kan uitbreiden ondanks de milieuschade, de onveiligheid, de herrie...... Gewoon wat halfbakken maatregelen nemen en dan doen alsof het in orde is. Paar zonnepaneeltjes aanschaffen en dan naar Turkije of de Canarische Eilanden op vakantie.