Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tegenstanders Lelystad Airport juichen: ‘Enige juiste besluit’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 210 
|
 Veluwe FM 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

De Tweede Kamer neemt voorlopig geen beslissing over de eventuele opening van Lelystad Airport. Het onderwerp is controversieel verklaard. Dat betekent dat de nieuwe Kamer en het nieuwe kabinet na de verkiezingen een besluit nemen. Tegenstanders van Lelystad Airport zijn tevreden met de beslissing.
“Dit is een hartstikke goed besluit, en het enige juiste besluit. Het zou verbazingwekkend zijn geweest als het niet controversieel was verklaard”, zegt Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe. Die stichting zet zich al zes jaar in om de opening van de veelbesproken luchthaven tegen te houden.

Het is al de tweede keer dat de opening van Lelystad Airport uitgesteld wordt. In 2022 gebeurde dat ook al. Kloosterziel spreekt de hoop uit dat uitstel uiteindelijk zal leiden tot afstel. “We zien het niet meer gebeuren dat Lelystad Airport nog open gaat. De kans daarop wordt steeds kleiner. We zijn nog niet volledig gerustgesteld, want de plannen voor opening liggen nog steeds op het bureau van de minister. Maar we hopen dat het nieuwe kabinet een definitieve streep zet door Lelystad.”

Ook de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) is blij met de beslissing van het demissionaire kabinet om Lelystad Airport controversieel te verklaren. “De enige juiste beslissing”, echoot voorzitter Leon Adegeest de woorden van Kloosterziel. “Wij roepen al jarenlang dat het hele luchtvaartbesluit op onrechtmatige grond is genomen. De burgers zijn gewoon buitenspel gezet. Ik hoop en denk dat dit de definitieve streep door Lelystad Airport is.”

Opmars van Omtzigt en BBB


Wat dat aangaat zijn de ontwikkelingen in Den Haag positief. Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, is tegen de opening van Lelystad Airport en staat er in de peilingen goed voor. “Omtzigt staat precies voor wat Lelystad Airport níet is. Hij wil tegenwicht bieden aan die grote uitwas van vergroeide bestuursculturen en afspraken in achterafkamertjes”, zegt Adegeest.

Niet alleen Nieuw Sociaal Contract is tegen de opening van Lelystad Airport. Het CDA nam twee dagen geleden in haar verkiezingsprogramma op dat Lelystad niet open mag. Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet niets in de opening van de luchthaven en geeft de voorkeur aan woonwijken of landbouwgrond op die locatie. Het speelveld wordt daarmee steeds kleiner, afgaande op de peilingen. “Er zijn steeds meer partijen die tegen zijn”, weet Kloosterziel. “Ik ben blij dat die partijen zich goed hebben laten informeren.”

Wat het ook wordt: alles is beter dan een vliegveld, zegt Adegeest. “Een luchthaven voor vakantievluchten in deze tijden van klimaatzorgen is echt het láátste dat we nodig hebben. Je kunt allerlei ideeën bedenken wat er wel op die plek moet komen: bedrijfsparken, woningbouw, andere opties. Laten we er iets verstandigs mee doen.”

Bekijk bericht op "Veluwe FM"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door M uit Utrecht

Zonde, keer op keer wordt een besluit over dit vliegveld uitgesteld. Dit vliegveld kan helpen schiphol te ontlasten en de economie van de flevopolder helpen groeien, waardoor dit een win-win is voor de overgrote meerderheid. Gooi het gewoon open. Het helemaal niet openen zou kapitaal vernietiging zijn.

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Waarom blijft dit misverstand zo hardnekkig rondgaan? Lelystad ontlast Schiphol niet, Lelystad KOMT ERBIJ!!!

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.