Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tegenstanders Lelystad Airport dreigen met rechtszaak tegen airlines

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 728 
|
 ad.nl 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Door Paolo Laconi

Stichting HoogOverijssel dreigt vliegmaatschappijen die in de toekomst vanaf Lelystad Airport gaan vliegen voor de rechter te slepen. Dat blijkt uit een brief die aan twaalf airlines is verstuurd.

Volgens advocaat Wim Klostermann van Stichting HoogOverijssel - fel tegenstander van Lelystad Airport - gaan de laagvliegroutes voor veel problemen zorgen. In de brief spreekt hij van 'enorme overlast, aantasting van het woongenot van honderdduizenden huishoudens, vernietiging van recreatiebedrijven, vernietiging van de belevingswaarde van natuurgebieden als de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Wieden en vele andere recreatie en natuurgebieden'.

Schade
Hij adviseert vliegmaatschappijen om vooral niet vanaf Lelystad te gaan vliegen. De brief is verstuurd aan Corendon, EasyJet, Flybe Limited, KLM, Norwegian Air Shuttle, Ryanair, Transavia, TUI Airlines, Turkish Airlines, Vueling Airlines, Wizz Air Hungary en WOW Air.

Volgens Klostermann en HoogOverijssel zijn de veroorzakers van die schade de gebruikers van de omstreden laagvliegroutes. 'De stichting realiseert zich dat de partijen die feitelijk de aangeduide schade gaan veroorzaken, de vliegmaatschappijen zijn die ervoor kiezen om te gaan vliegen over laagvliegroutes.' Daarom zullen zij voor de rechter gedaagd worden, aldus advocaat Klostermann. 'Mijn cliënten zullen ook jegens die vliegmaatschappijen een verbod vorderen bij de rechter en alle schade op hen verhalen.'

Opening
Lelystad Airport moet vanaf 2020 vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. De eerste jaren na de opening wordt gebruik gemaakt van laagvliegroutes boven Overijssel en Gelderland. Daar bestaan onder veel inwoners zorgen over.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht