Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tegenstanders groei Lelystad Airport krijgen meer stikstofcijfers van de minister

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 566 
|
 destentor.nl - 31-08-2022 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Door Cerberus Persbureau

Minister Henk Staghouwer moet van de Raad van State meer documenten rond de stikstofuitstoot van luchthaven Lelystad Airport openbaar maken, blijkt uit een tussenuitspraak. Ook moet de minister alsnog een dwangsom aan Stichting HoogOverijssel(SHO) betalen. De hoogste bestuursrechter geeft Staghouwer acht weken de tijd om de fouten te herstellen.

Het document dat minister Staghouwer nog openbaar moet maken, betreft een bestand met ruwe data dat door het RIVM wordt gebruikt om te berekenen waar hoeveel stikstof neerslaat.

1442 euro
Verder moet Staghouwer alsnog een besluit nemen over de uit te keren dwangsom aan Stichting HoogOverijssel, tegenstander van de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. Volgens de Raad van State is de maximale dwangsom verbeurd, wat betekent dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bedrag van 1442 euro aan SHO moet uitkeren. Staghouwer nam te veel tijd om te reageren op het Wobverzoek van SHO.

De stichting krijgt niet op alle aangevoerde punten gelijk. Voor de rest vindt de hoogste bestuursrechter dat Staghouwer alle relevante documenten en onderzoeken rond de stikstofproblematiek bij Lelystad Airport heeft voldaan.

Huiswerk overdoen
Over acht weken beoordeelt de Raad van State of de minister zijn huiswerk goed heeft overgedaan en komt daarna met een einduitspraak.

SHO vroeg eerder een groot aantal documenten rondom de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport op. SHO is tegen de groei van het vliegveld. Zij wil met de nog ontbrekende stikstofberekeningen en -cijfers aantonen dat een uitbreiding van de luchthaven naar 45.000 vliegbewegingen per jaar onmogelijk is zonder onaanvaardbare aantasting van beschermde natuurgebieden in de buurt.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 31-08-2022 "

Reacties op dit bericht