Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tegen beter weten in vliegen we maar door - OPINIE

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1060 
|
 trouw.nl - 29-07-2017 
hs.png

OPINIE - Pieter Parmentier Diepenveen

Zomerse drukte op Schiphol, dat moet groeien naar 75 miljoen reizigers per jaar. © ANP

Waarom moet het aantal vluchten naar en van Schiphol eigenlijk stijgen? Terwijl duidelijk is dat vliegen slecht is voor onze lucht en het klimaat, wordt er op beleidsniveau nog een schep bovenop gedaan.
Laatst was in het nieuws dat de capaciteit van Schiphol moet groeien van 50 miljoen naar 75 miljoen reizigers per jaar. Een Schipholdirecteur zei daarover: "Wij kunnen niemand dwingen om naar Lelystad te vliegen. Dat moet in goed overleg. Een manier om dat te doen is om het vliegen op Lelystad voor luchtvaartmaatschappijen financieel aantrekkelijk te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor Eindhoven Airport." Ook betaalt Schiphol premies aan luchtvaartmaatschappijen die nieuwe routes openen.

Laatst las ik dat het aantal verkochte huizen met name in Lelystad sterk stijgt. Zouden die nieuwe inwoners wel weten wat ze boven het hoofd hangt? En al die medelanders tussen Amsterdam en Enschede die de pech hebben dat honderden vliegtuigen per dag over hun woningen denderen. Op de Veluwe en in Salland kon je tot nu toe alleen aan de vliegtuigstrepen zien hoeveel het er waren. Met de uitbreiding van Lelystad komt er in die regio een sterke stijging van de geluidshinder bij. Daar helpt de CO2- compensatie die een klein deel van de reizigers betaalt natuurlijk weinig aan. Ook hier geldt dat de vervuiler niet betaalt. Sterker zelfs, door de grote subsidie of noem het belastingverlaging op fossiele brandstof, gaan we vrolijk voort met het stimuleren van het aantal vliegbewegingen en de vervuiling.

Bekijk bericht op "trouw.nl - 29-07-2017"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Vandaag de drukste dag op luchthaven Schiphol, aldus de berichtgeving van de NOS.
Mooi voor de statistieken, mooi voor Schiphol (lees: bonus voor Josje Nijhuis en consorten).

Maar, ik acht het als onwaarschijnlijk: zou Schiphol ook bijhouden dat een dag als deze de meeste vervuiling en de meeste herrie oplevert?

Helaas, in de belevingswereld van de Schipholgroep is het alleen maar geld dat belangrijk is.
Arme planeet Aarde, zij wordt compleet naar de klote gevlogen.Geplaatst door Kroonjuweel uit Apeldoorn

Er zijn wel meer zaken die de lucht vervuilen. Uw speklap bijvoorbeeld. En al uw auto's. Luchtvaart is maar een deel. Op schiphol werken heel veel mensen die wél blij zijn met hun baan en dus ook met een drukste dag van het jaar. Geld houd de economie in stand, daar profiteert u ook van. Er is altijd wel iemand voor of tegen. Als je geen vliegtuigen boven je huis wil had je daar niet moeten gaan wonen. Schiphol bestond al toen je dat deed dus het is je eigen keus. Verhuis naar het platteland. Ohnee, daar rijden trekkers. Oeps.

Geplaatst door gerard

Heb je wel eens op de kaart gekeken? Onze regio is helemaal niet in de buurt van Schiphol. in 1989, toen ik hier kwam wonen, was schiphol echt 'ver weg' en had je er geen last van. Maar nu krijgen we iedere nacht meer dan 50 toestellen doelgericht over ons huis gevlogen. Doelgericht! Waarom?
Maar zet ons maar lekker weg als zeikerds hoor. Lekker makkelijk en nogal kort door de bocht.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

De amazone kappen levert ook werk op en is goed voor de lokale economie. Dus is het net als schiphol en de gesubsidieerde luchtvaart een kulargument. Ik ben niet tegen vliegen maar schiphol is te groot voor NL, slokt teveel subsidie en er wordt gewoon teveel gevlogen met te veel vervuiling. Onze economie en arbeidsmarkt moet duurzamer.

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Kroonjuweel...........

Iedereen mag natuurlijk zijn / haar mening hebben, maar stellen dat Schiphol eerder aanwezig was dan inmiddels de meeste mensen, is natuurlijk heel kort door de bocht en slaat nergens op.
Dat impliceert dat men maar moet incasseren, ook al woon je 60Km van Schiphol vandaan!

Kroonjuweel.............

Zo worden o.a. industrieën genoemd door mensen die enkel hun gedachten in geld kunnen uitdrukken.......... Zo jammer, dat zij vrijwel geen enkel oog en oor meer hebben voor het begrip duurzaamheid, want de planeet is van ons allemaal en dan hebben we het nog niet eens over de toekomstige generaties die mogelijkerwijs niet eens meer kunnen bestaan door mensen met de denkbeelden die Kroonjuweel ons mededeelt.

Kroonjuweel.................

En ik heb een fiets.

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

@ Kroonjuweel : Anoniem he ... ! Weet u in feite, dat bij ongewijzigd Luchtvaartbeleid in 2050 alle winst van reductie CO-2 via Zonne/Wind energie en Electrische autos zal zijn opgesoepeerd door de Luchtvaart ? Met uw welnemen,m maar u kletst uit uw nek ! u bent wel erg brutaal he? Mensen in Kennemerland wonen 60 km van Schiphol .... Ik denk dat uw reactie past onder het kopje: Autisme, of lees eens iets over de cognitieve dissonantie theorie uit de psychologie.. Het zou u sieren, als u reageert .......

Geplaatst door anoniem

Al ben ik het volstrekt niet eens met kroonjuweel,de bovenstaande post nodigt niet echt uit tot het geven van een reactie.
Ook valt het mij op dat u regelmatig autisme als een soort van scheldwoord gebruikt,in elk geval om iets zeer negatiefs aan te duiden. Nu weet ik dat dit bij de huidige jonge internet generatie gebruikelijk is,maar om dit te zien van iemand die zeer veel levenservaring heeft is toch wel jammer. U heeft vast niemand in uw familie of kennisen kring met autisme,anders zou u er wel wat meer genuanceerd mee om gaan en het niet gebruiken als een soort scheldwoord.

Maar goed,binnenkort de manifestatie,de wal die het schip gaat keren.
Ik geloof er niet meer in,niemand die het Schiphol dossier een beetje kent gelooft daar nog in maar wie weet. Hoop doet leven.
Binnenkort echter het nieuwe regeer akkoord met ongetwijfeld veel ruimte voor groei Schiphol,en tegelijkertijd de beloftes dat we ons toch aan het parijs akkoord gaan houden.
Dit gaat nog jaren zo door,dat kan je nu al zien aankomen.

kroon juweel is voor,wij zijn tegen,een discussie is min of meer zinloos want men denkt niet meer objectief,het is simpel weg ik ben voor of ik ben tegen. Einde verhaal,niks meer aan toe te voegen.