Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tata Steel snijdt in productie ruw ijzer om grafietuitstoot

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 911 
|
 nos.nl - 17-1-2018 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

Tata Steel gaat de productie van ruw ijzer fors verminderen. Het bedrijf wil dat mensen in de buurt van de hoogovens in IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee geen last meer hebben van grafiet. Volgens het bedrijf is dat nu wel het geval.

"Er is enige tijd geleden geconstateerd door omwonenden en door ons dat er in het stof dat neerkwam grafietdeeltjes zaten. Dat is hetzelfde als wat in een potlood zit."

Het grafiet kwam terecht op woningen en auto's, meldt NH Nieuws. "Ik zat heerlijk buiten want het was hartstikke mooi weer. En plotseling begon het te regenen. Maar het was geen regen, het was geen water. Het waren allemaal glinsterende deeltjes", zegt een buurtbewoner tegen de regionale omroep. Het grafiet ziet er zo uit:


Tata Steel vermindert productie
Om het probleem op te lossen werd het productieproces in de hoogovens enige tijd geleden aangepast. Die maatregel kost 8 miljoen euro per jaar. Tata Steel hoopte op deze manier het probleem op te lossen. "Maar de maatregel bleek niet waterdicht", zegt de woordvoerder.

"De enige waterdichte oplossing op de korte termijn is het verminderen van de productie. Als je de pieken in je proces wegneemt en je dus niet voluit produceert, is de maatregel wél waterdicht."

De productie wordt volgens de woordvoerder verminderd met maximaal 20 procent. "Dat is echt een forse vermindering."

Kosten
Hoeveel de extra maatregel kost, kan de woordvoerder niet zeggen. "We balen als een stekker dat de vorige oplossing niet waterdicht was. We doen dit omdat we een goede buur willen zijn. Dit moest stoppen."

Hoe lang de productie van ruw ijzer op een lager pitje blijft staan, is nog niet bekend. Het bedrijf gaat op zoek naar een oplossing voor langere termijn.

Bekijk bericht op "nos.nl - 17-1-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

Hoe krijgen we 20% CO2 reductie voor 2020? Nu gewoon van 500.000 min 20% = 400.000
Eenvoudig he?

Geplaatst door Sara

Zo kan het dus ook.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Tata.....nog zo,n viespeuk die zich zo schaamteloos weet te profileren in de media en ondertussen er voor zorgt dat de Db,s naar boven worden bijgesteld door de Omgevingsdienst IJmond zodat klachten over herrie ongegrond verklaart kunnen worden.
Zich al jaren geen ene reet aantrekt over de bewoners in Wijk aan Zee , ja je kan volgens de Wijk aan Zeeers je auto laten poetsen en de ramen van je huis laten wassen.
Maar hoe zit het met die fijnstoftroep ? Als het weer eens stinkt wat adem je weer in?

Een grotere werkgever kan zich werkelijk bijna alles permitteren onder het mom ‘anders gaan we toch’ , nou ga en maak er 1 groot groen pretpark van. Doek die stink fabrieken maar op!
Bouw langs de kade,s flats en appartementen voor starters of senioren en daarachter een innovatief business centrum zoals in Eindhoven. Ga daar specialiseren in groene technieken. We kunnen toch niet opboksen tegen dat goedkope staal uit Azië.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Even een update : in de nacht van 19 op 20 oktober heeft er weer een grafiet uitstoot plaats gevonden.
Dus het is Links lullen en Rechts vullen.........

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

Onderschat de gevolgen voor de volksgezondheid niet, naast grafitie komt ook het nodige mee aan fijn stof, ultrafijnstof, geur en rookgassen