Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Studie naar invloed Eindhoven Airport op slaapgedrag omwonenden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 220 
|
 ed.nl - 01-11-2019 
HvS_2019-06-12_Castricum.jpg

Door Hans Vermeeren

EINDHOVEN - Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de TU/e door een slaaparts moet antwoord gaan geven op de vraag of vliegverkeer rond Eindhoven Airport van invloed is op het slaapgedrag van omwonenden.

Op korte termijn start een grootschalig onderzoek naar slaapverstoring door het vliegverkeer op Eindhoven Airport. TU/e-hoogleraar en Kempenhaeghe-slaaparts Sebastiaan Overeem heeft daartoe het initiatief genomen. Overeem is op zoek naar ‘minimaal een paar honderd mensen’ die bereid zijn enkele maanden lang hun slaapgedrag bij te houden in een speciaal daarvoor ontwikkelde smartphone-app, het liefst zo veel mogelijk verspreid over het vlieggebied van de Eindhovense luchthaven.

Lees ook hier: omwonenden blij dat Eindhoven Airport voorlopig niet verder mag groeien: ‘onze nachtrust is gegarandeerd’

,,We willen met het onderzoek duidelijkheid proberen te bieden over de vraag of vliegverkeer slaapverstorend werkt”, licht Overeem desgevraagd de onderzoeksplannen toe, plannen die ontwikkeld worden samen met de Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven (SSLE) en het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2). ,,Het vermoeden bestaat dat dit zo is, omdat omwonenden van het vliegveld dat ook zeggen als hen daar wordt gevraagd. Maar de wetenschappelijke onderbouwing voor dat vermoeden ontbreekt. Daar willen we nu wat aan gaan doen.”

Koppelen
Overeem wil dat gaan doen door de slaapgegevens van diegenen die aan het onderzoek meedoen te koppelen met de vluchtgegevens van Eindhoven Airport. ,,Door slaapgedrag te koppelen aan gegevens over vluchten, tijdstippen en gebruikte routes moet duidelijk worden of er inderdaad sprake is van een verstoring van de slaap”, aldus de TU/e-professor. ,,Die gegevens willen we zichtbaar maken op een website, zodat voor een ieder inzichtelijk wordt wat de effecten zijn van het vliegverkeer.”

Omwonenden van Eindhoven Airport klagen al jaren over slaapproblemen als gevolg van vooral de late vluchten en van vroege vluchten, met name in het weekend. Mede daarom is besloten dat er binnenkort na elf uur 's avonds geen vliegtuigen meer mogen landen in Eindhoven.

Bouwen
Overeem benadrukt dat de onderzoeksplannen nog heel pril zijn en dat het onderzoek zich nog in de opstartfase bevindt. ,,We zijn de app waar we straks mee gaan werken nog aan het maken. Ook de website waarop de onderzoekresultaten komen te staan, moet nog gebouwd worden. Verder gaan we binnenkort pas op zoek naar mensen die aan het onderzoek willen meewerken. Maar hoe die mensen zich kunnen aanmelden, ook dat moeten we nog uitwerken.”

Wat er gedaan moet worden met de conclusies die het onderzoek moet gaan opleveren, dat laat de slaaparts over aan de politiek. ,,Wij willen alleen zorgen voor feitelijke, wetenschappelijk verantwoorde conclusies.”

Bekijk bericht op "ed.nl - 01-11-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door F.Slot uit Heemstede

Als ervaringsdeskundige kan ik beamen dat vliegverkeer van invloed is op slaapgedrag van omwonenden, vannacht na 4 uur geen oog meer dicht gedaan door die herrie bakken.
Het lijkt mij ook niet meer dan logisch dat dat zo is.