Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Stiltegebied of lawaailandschap Een papieren werkelijkheid?

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1075 
|
 Goudse Post - 20-12-2017 
tb_leefomgeving_castricum_Albertshoeve.jpg

De provincie Zuid-Holland heeft 16 stiltegebieden. Vier daarvan liggen in de Krimpenerwaard. Het beleid van de provincie is er op gericht deze gebieden te beschermen en waar mogelijk nog stiller te maken.

Gouda/Krimpenerwaard - Stiltegebieden zijn gebieden waar het gemiddelde geluidsniveau per etmaal niet hoger dan 40 decibel is. Dat is te vergelijken met een bibliotheekzaal waar alleen gefluisterd mag worden. Jan Verwelle maakt zich zorgen, want uit één blik op de kaart blijkt al dat de provincie in de Krimpenerwaard nogal uitbundig is geweest met haar ambities. "Wie de gebieden kent, zal beslist zijn of haar wenkbrauwen fronsen. De Krimpenerwaard wordt immers steeds minder stil. Loonwerkers met al maar zwaardere tractoren crossen over de B-wegen en fietspaden van de Krimpenerwaard, met ontheffing van het Hoogheemraadschap. Op de smalle polderwegen is het bijna de hele dag door druk met auto's en busjes. Bijvoorbeeld van de Bob de Bouwers die oude boerderijen komen slopen en er catalogusboerderettes voor in de plaats zetten. Plattelandsjongeren op hun brommer hoor je van kilometers ver aankomen en hoor je minutenlang na het voorbijkomen nog. Ook groepen motorrijders kiezen in de weekends de wegen en dijken van de Waard graag uit als hun domein. Hoe meer outlaw, hoe meer t...ingherrie."

Noflyzone
Wie overigens denkt, dat een stiltegebied een soort noflyzone is, zit er compleet naast. Sportvliegtuigjes krijgen van hun clubs wel het advies stiltegebieden te mijden. Maar vrijblijvendheid is troef. Want laagvliegen over zo'n oud landschap met slootjes, dorpjes, dijken en rivieren is wel zo leuk op een mooie voorjaarsdag. Dat brengt ons gelijk op twee andere boosdoeners die heilig verklaard zijn en eigenlijk niet genoemd mogen worden, want o zo goed voor de BV Nederland: Schiphol en Zestienhoven Pardon: Rotterdam The Hague Airport. Wie hier op een verjaardag kritisch over is, wordt direct als hypocriet weggezet. We vliegen immers allemaal graag naar onze zonbestemming.

Een Boeing 737 die van de Aalsmeerbaan is opgestegen, zit boven de Krimpenerwaard op nog geen drie kilometer hoogte. Een jumbojet vaak nog lager. Dat zijn dan vliegtuigen die nog aan het klimmen zijn, met de motoren op volle kracht. We kennen allemaal dat karakteristieke straaljagerachtige geluid. Met zuidelijke wind kan het feest al om zes uur 's ochtends beginnen en diep in de avond eindigen, met tussenpozen van twee minuten. Voor Zestienhoven is de Krimpenerwaard aanvliegroute, en kun je de jongens van Transavia zowat in hun cockpit zien zitten. Kortom: de provincie moet zich maar eens beraden of het stiltegebiedenbeleid nog wel zin heeft als de 40 decibel gemiddeld nergens meer in Zuid-Holland gehaald wordt. Niet gehandhaafde regelgeving en niet handhaafbare regelgeving tasten alleen maar de geloofwaardigheid van de overheid aan.


Reacties op dit bericht