Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Stille tocht tegen bulderroute

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 908 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 13-03-18 
lvh_aktie_DSCN2553.JPG

Door Martin Menger

Een deel van de Tweede Kamer in Den Haag weet nu ook dat er vanuit West-Friesland verzet komt tegen de geplande vliegroutes vanaf vliegveld Lelystad. De vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat kreeg een petitie van de actiegroep aangeboden.

Dat was voor de West-Friese actievoerders nog maar het begin. Want in Andijk was dinsdagavond een heuse stille mars tegen de dreiging van een bulderroute in het luchtruim boven Enkhuizen, Andijk en Wervershoof.

Het was aan Maria Weber om namens de groep aan de voorzitter van de Kamercommissie, Agnes Mulder (CDA) uit te leggen waarom steeds meer West-Friezen zich grote zorgen maken. De actiegroep wist zich gesteund door een kleine groep medestanders, die meteen een grote banner (,,Fijnstof? Niet zo fijn’) uitrolden in de hal van het Kamergebouw.

De reden is dat de aanvliegroute zoals die nu in de plannen rond Lelystad opduikt, de vertrekkende vliegtuigen pas boven het Andijker ’luchtruim’ de kans geeft om te gaan klimmen. En dat betekent dat precies boven dit gebied de gashendel open gaat, voorspelde Weber. De vraag is ook wat dat voor de gezondheid van de mensen betekent, aangezien al lang is aangetoond dat vliegtuigmotoren ook veel fijnstof veroorzaken. ,,En dan ligt deze route ook nog eens boven het spaarbekken van het waterleidingsbedrijf”, is het verwijt.

Een kleine maar vastberaden groep actievoerders stond in de avondschemering paraat aan de Middenweg, compleet met een spandoek en actieborden. ,,We geven de strijd niet op”, riep Maria Weber vooraf.

Dat ene spandoek dat ook al was meegetroond naar Den Haag, dat gaat de komende maanden een prominente rol spelen. Want Weber brengt het straks naar Friese actievoerders, die het op hun beurt ook weer zullen doorgeven aan anderen in Overijssel en Gelderland. Zo wordt in ruim 22 plaatsen hetzelfde zichtbare protest tegen de effecten van opnieuw meer vliegtuigen in de lucht zichtbaar.

De actiegroep Stop Laagvliegroutes boven West-Friesland blijft hameren op een echte, veel beter onderbouwde milieu-effectrapportage en duidelijkheid vooraf over de indeling van het Nederlandse luchtruim voor de burgerluchtvaart.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 13-03-18"

Reacties op dit bericht