Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Sterke positie Schiphol in West-Europa

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1994 
|
 rijksoverheid.nl 
me_vliegveld_IMG_0720.jpg

De prijs die luchtvaartmaatschappijen betalen om op Schiphol te starten en landen is tussen 2003 en 2014 minder gestegen dan op andere luchthavens in West-Europa. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu). De grote concurrerende luchthavens Londen Heathrow, Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle zijn aanzienlijk duurder. Ook wijst onderzoek uit dat Nederland via het uitgebreide netwerk van luchtverbindingen goed is aangesloten op de belangrijkste economische centra in de wereld. Het zogeheten routenetwerk op Schiphol is in 2014 sterker gegroeid dan op andere grote luchthavens in West Europa. “De relatief lage kosten voor luchtvaartmaatschappijen en het uitgebreide netwerk van verbindingen op Schiphol zijn goed voor de concurrentiepositie van de luchthaven en daarmee voor onze economie en werkgelegenheid”, aldus de staatssecretaris.

Sterke groei netwerk
Mansveld gaf SEO opdracht de ontwikkeling van het routenetwerk op Schiphol te onderzoeken en te vergelijken met zes concurrerende luchthavens (Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt, München, Istanbul en Dubai). Hieruit blijkt dat het netwerk op Schiphol in 2014 sterker is gegroeid dan de netwerken vanaf de concurrerende West-Europese luchthavens. Het routenetwerk op de luchthavens van Istanbul en Dubai is wel sterker gegroeid. Opvallend is dat het netwerk van de luchtvaartalliantie Skyteam op Schiphol sinds de fusie van Air France en KLM in 2004 zich sterker heeft ontwikkeld dan op Parijs Charles de Gaulle, de thuishaven van Air France. Dit houdt in dat Air France KLM zich de afgelopen 10 jaar heeft gehouden aan de afspraak met de Nederlandse Staat om het netwerk van luchtvaartverbindingen op Schiphol gelijkwaardig te laten groeien aan dat op Parijs.

Heathrow de duurste luchthaven
Daarnaast heeft Mansveld laten onderzoeken hoe concurrerend het kostenniveau van Schiphol is vergeleken met de luchthavengelden en overheidsheffingen van tien andere luchthavens (Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt, Londen Heathrow, Brussel, Londen Gatwick, Madrid, München, Zürich, Dubai en Istanbul). Hieruit blijkt dat de kosten voor starten en landen op Londen Heathrow gemiddeld 141% hoger liggen dan op Schiphol (uitgaande van eenzelfde samenstelling van vliegtuigen als op Schiphol). Frankfurt is gemiddeld 54% duurder dan Schiphol en op Parijs Charles de Gaulle moet gemiddeld 47% meer worden betaald dan op de Nederlandse luchthaven. De luchthavens van Brussel, Istanbul en Dubai zijn goedkoper dan Schiphol.

Overheidsinzet Schiphol
Mansveld gebruikt de onderzoeken om de ontwikkeling van het netwerk en de positie van Schiphol te volgen en zo in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in de luchtvaartsector. Gezien de wereldwijde ontwikkelingen in de luchtvaart is de huidige sterke positie van de luchthaven Schiphol en de belangrijkste luchtvaartmaatschappij KLM geen vanzelfsprekendheid. Het kabinet wil de positie van Schiphol behouden en versterken door onder andere maatregelen die bijdragen aan lagere kosten voor de luchtvaart, zoals de inrichting van één Europees luchtruim (Single European Sky). Het nieuwe normen- en handhavingsstelsel maakt verdere groei op Schiphol mogelijk. Het stelsel zorgt voor een sterke mainport Schiphol én een gezond leefmilieu. Daarnaast verbetert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de bereikbaarheid van Schiphol met de auto en het openbaar vervoer, bijvoorbeeld door de uitbreiding van het spoor tussen Schiphol-Amsterdam-Almere en Lelystad.

Lees (pdf downloads) hier de bovengenoemde onderzoeken....

Bekijk bericht op "rijksoverheid.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kees

" Het nieuwe normen- en handhavingsstelsel maakt verdere groei op Schiphol mogelijk. Het stelsel zorgt voor een sterke mainport Schiphol én een gezond leefmilieu. "

Zo schep je een eigen realiteit. Er is inderdaad ruimte gecreerd voor Schiphol om verder te groeien. Problemen met de uitvoering van het nieuwe stelsel worden vervolgens genegeerd. Er is meer overlast door de groei van Schiphol en metname bij dichtbevolkte in de nabijheid van de luchthaven (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam).

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

@Zo is dat Kees ! Dit normenstelsel is onbegrijpelijk, niet uitlegbaar en niet handhaafbaar ! Het is bovendien GEEN handhavingsstelsel, maar een stelsel van tig afspraken, waar de Inspectie geen controle mogelijkheden ziet. Er wordt slechts nu en dan een zgn Audit uitgevoerd, die niets voorstellen . Ook stelt de Inspectie tegen ons: Daar hebben we de mankracht niet voor ... Dit soort geklets van de Staatssecretaris veroorzaakt slechts 1 ding: Nog meer wantrouwen en steeds minder draagvlak. Leert men bij het ministerie niets van de Gasexploitatie te Groningen? We zijn zeer benieuwd hoe de politiek dit krakkemikkige stelsel bij de wetswijziging rond eind april 2015 gaat repareren . Daarbij zal de rol van de PvdA cruciaal gaan worden ! Gaat deze Staatssecretaris wederom onder het juk van de VVD door ? Oud minister Mevr Margreet de Boer kan haar collega en partijgenote Mevr Mansveld haar ervaringen uit 1995 laten weten.. Ook oud VVD minister Mevr Jorritsma loog in 1995 en daarna dat het gedrukt stond... Wordt ongetwijfeld vervolgd .....

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Het nieuwe normen- en handhavingsstelsel maakt verdere groei op Schiphol mogelijk en daar ging het om bij het vervangen van het oude normen-en handhavingsstelsel, Dat met dit nieuwe stelsel Vliegen Volgens Afspraak (VVA) elke vorm van lokale rechtsbescherming/zekerheid voor de bewoners komt te vervallen is voor de sector van ondergeschikt belang maar betekent voor de bewoners het vervallen van een belangrijk ankerpunt. En wie heeft dat zo weten te regelen? De Alderstafel. Bij het verkrijgen van het hiervoor noodzakelijke akkoord van de bewonersvertegenwoordigers hebben Kees van Ojik (Zwanenburg) en Theo Geudeke (Uithoorn) ingestemd. Erwin von der Meer wilde zijn naam niet verbinden aan dit nieuwe handhavingsstelsel VVA waarbij de belangen van de bewoners zouden worden verkwanseld en stapte op van de Alderstafel. Dat de sector haar belangen nastreeft is op zich begrijpelijk. Dat bewoners zich daarvoor lenen is abject.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

100 % mee eens ! En nog eens een in retrospectief CHAPEAU !

Geplaatst door Jaja uit breukelen

De pvda is net zo voor verdure groei van Schiphol als de vvd,lees het zelf maar na.
Pvda stemmen heeft dus geen enkele zin als de overlast van vliegtuigen een van de belangrijkste punten voor je is.
Wilders stemmen heeft nog minder zin (dit was voor mij erg verassend)
De pvv is van alle partijen het meeste voor verdure uitbreiding van Schiphol. ze gaan hierin nog verder dan de vvd.
Ook de pvv is dus niet de partij voor het volk en de gewone man,daar waar ze dit wel pretenderen.
D66:voor verdere uitbreiding, blijft over groen links maar ook groen links is niet echt tegen als je goed leest. Terug gaan naar de overlast van zeg 3 jaar geleden is bij hun geen optie
Op zijn best handhaven op huidige niveau maar waarschijnlijk gaat het toch beperkte groei worden.
Ook nog even partij voor de dieren gebeld, kansloze zaak. Een echte mening en visie over Schiphol hadden ze niet,
Ze zijn er niet voor het belang van de burgers tegenover de industrie, maar voor het belang van de dieren tegenover de mensen, toch wel jammer en een gemiste kans.
Sp dan? ook sp heeft verassend genoeg geen uitgesproken anti Schiphol mening. Veel woorden maar als het er op aan komt gaan ze het niet tegenhouden.
Is meer een kwestie van of we over 5 jaar een verdubbeling van de overlast hebben of over 10 jaar.

Het is tijd voor een revolutie:(