Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Steiler landen tegen geluidsoverlast: ‘Alsof je vliegtuig neerstort’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 980 
|
 rtlnieuws.nl - 30-09-2021 
tb_Vueling.com_EC-M8E.jpg

Een andere manier van landen zou de geluidoverlast van vliegtuigen voor omwonenden kunnen verminderen. Op Twente Airport loopt nu een proef waarbij gekeken wordt of er minder geluidshinder is als een vliegtuig de landingsbaan steiler benadert. "Passagiers voelen het wel."

Bij een steilere landing kan de daling van een vliegtuig later worden ingezet. Uit het onderzoek moet blijken of dat daadwerkelijk tot minder geluidshinder leidt. Ook wordt gekeken of er hierdoor meer vliegtuigen na elkaar kunnen landen.

De hoek waarin een vliegtuig normaal gesproken daalt is zo'n drie graden, maar kan wel vier tot vijf graden worden. De piloot moet dan met andere dingen rekening houden dan normaal, zoals de snelheid en het afremmen. "In principe ben je voor alles getraind, dus dit zou je ook moeten kunnen", vertelt piloot Lavignia Vlug. "Maar het zal even wennen zijn. Het is niet per se gevaarlijker, maar wel minder comfortabel. Je duikt toch meer naar voren."

Gevoel van neerstorten
Er zijn al plekken in de wereld waar steiler wordt gevlogen. "Bijvoorbeeld in de Alpen, of op London City Airport waar je met 5,5 graad moet landen." Daar gebeurt dat ook om de geluidsoverlast te beperken. Passagiers merken wel iets van zo'n landing. "Je zakt sneller naar beneden, dus het zal iets oncomfortabeler zijn voor je oren. Maar de druk in het vliegtuig wordt goed geregeld, dat gaat allemaal automatisch", vertelt Vlug. "Op plekken waar de landingsbanen korter zijn, zal er harder moeten worden afgeremd en zal de tik op het asfalt daardoor wat harder zijn."

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert vult aan: "Bij zo'n steile landing als op London City Airport krijg je echt het gevoel dat je aan het neerstorten bent. Je gaat echt harder naar beneden."

Verder van de huizen af
Hij is ervan overtuigd dat dit inderdaad helpt tegen geluidsoverlast. Het zit 'm volgens Melkert vooral in het vergroten van de afstand van het vliegtuig tot de huizen. "Doordat ze steiler landen, gaan ze hoger over de huizen heen en dat scheelt. Ze komen ook verder op de landingsbaan terecht en dan ben je verder van de huizen af." Hij vindt de proef dan ook een goed idee. "We weten dat de luchtvaart overlast veroorzaakt en we moeten er alles aan doen om dat te minimaliseren."

Wel denkt hij dat het goed is om de piloten hier extra op te gaan trainen. "Landingen zijn statistisch gezien de gevaarlijkste fase van een vlucht. Je moet hier wel mee oefenen."

Bekijk bericht op "rtlnieuws.nl - 30-09-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

‘ Ook wordt gekeken of er hierdoor meer vliegtuigen na elkaar kunnen landen.’
Het staat er werkelijk………meer,meer en meer vliegtuigen, de wereld op zijn kop!
Het is genoeg al die herrie die de bewoners over zich heen krijgen, het is te veel die uitstoot welke Moedertje Aarde voor haar kiezen krijgt.
Minder vliegen is minder hinder, minder vliegen is minder uitstoot!

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Eerst de geluidsoverlast een beetje verminderen, dan de frequentie opvoeren om er vervolgens achter te komen dat steiler landen dan niet meer mogelijk is. Ik zie het al helemaal voor me.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

We worden weer ouderwets geschiphold. Dat meer, meer, meer duidt op een ziekelijke groeiverslaving van een luchtvaartsector die maar niet wil begrijpen dat hij veel te groot is geworden. De NL luchtvaart kan voor de NL economie toe met ongeveer de helft van de vluchten uit 2019. Hopelijk zijn slimme politici hier wel achter gekomen en leggen ze deze vraatgrage rups aan banden. Ter wille van de kwaliteit van leven in vrijwel geheel Nederland.

Geplaatst door Anton uit Castricum

Zolang veel mensen zo dom zijn om VVD (of CDA, bijna hetzelfde) te stemmen, gaat er niets veranderen. U weet toch wat de 2e “V” in VVD betekent?: Vrijheid ..., maar niet voor burgers, maar voor (Met name grote) bedrijven, om te kunnen doen wat ze willen. VVD stemmen is stemmen tegen je eigen belang, als burger. Wanneer gaan mensen dat nu eens begrijpen? Zucht ........

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

@Anton. Geheel mee eens, inclusief je zucht. Ik vind dat het aan andere partijen (ook D66) en aan actievoerders is om over deze kernkarakteristiek van de VVD veel meer tamtam te maken. Particulieren die belang hebben bij een goede samenleving, maar niet links willen stemmen, zouden hiervan op grote schaal op de hoogte gebracht moeten worden.
Het is toch al zo dat onze samenleving sterk onder druk staat van grote bedrijven, zowel economisch als (via o.m. krachtige lobby) politiek. Men noemt dit de "corporate state". De VVD werkt daar hard aan mee, zeker in het luchtvervoer. Dat mag best een hele toonladder lager.

Geplaatst door Cees uit Castricum

Dit is wederom een zoethoudertje en gaat niet werken en gebeuren, net zo als het zogenaamd hoger aanvliegen op de Polderbaan in de nacht, dat met veel tamtam werd aangekondigd in mei vorig jaar maar totaal niet gebeurd, een grote farce !!

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Innovatie, steiler aanvliegen, wooncentra vermijden, dit soort "maatregelen" heeft hoogstens een marginaal effect of helemaal geen effect. De sector gebruikt dit soort fraai klinkende termen om protestacties te voorkomen. Bv Cora: "Elektrisch vliegen heeft de toekomst", wat gewoon de grootst mogelijke nonsens is. Bedoeld voor het parlement en luchtvaartleken in de samenleving. Erger: zulke schijnmaatregelen worden steevast gebruikt om de hinder met nog meer vluchten per saldo te vergroten. Dat is het abjecte groeiverdienmodel dat lobbyiste Cora van de VVD heeft nagelaten. Het zit fundamenteel fout met die gebakken luchthandel. Halveren en zo snel mogelijk naar zee verplaatsen, zulke maatregelen snijden hout. Maar dat gebeurt pas als de luchtvaart door grootschalige democratische protestacties en effectieve democratische en juridische tegenwerking echt in de knel komt. Dan pas zijn politici bereid om op te treden. Tot dat moment zullen ze pappen, nathouden en de luchtvaartsector de hand boven het hoofd houden, de VVD voorop.

Wel valt op dat het politieke argument dat luchtvaart(groei) economisch nodig zou zijn, niet meer gebruikt wordt sinds iedereen weet dat het een manier was om te verhullen dat het eigenlijk gaat om de bedrijfseconomische belangen (winst, omzetgroei, aandeelhouders) van alleen de luchtvaartsector. Cora
(lees IenW-ambtenaren) noemde dit in de Luchtvaartnota "de sector perspectief bieden." Duidelijker kan het niet wat het groeiverdienmodel betreft. Er stond helaas niet bij: "ten koste van de burgers, de natuur en het klimaat", maar het is wel evident.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

SCHUIVENDE PANELEN: ROL AANDEELHOUDERS EN HET PUBLIEK BELANG

Dit najaar treden de Aeroports de France terug als aandeelhouder in de Royal Schiphol Group.


Het Rijk en de Gemeenten Amsterdam en Rotterdam resteren als aandeelhouders en zouden een verantwoorde afweging moeten maken tussen het publiek belang inzake volksgezondheid en leefomgeving aan de ene en de mate, economische rol en kwaliteit van het luchtverkeer aan de andere kant.

Wij volstaan in dit kort bestek met de volgende beeldspraak:

De voor het aandeelhouderschap hoofdverantwoordelijke bestuurders Hoekstra, Halsema en Aboutaleb kunnen gezien worden als de baasjes van een ongetemde hond die hoog nodig een sociale training zal moeten ondergaan.