Steeds minder stiltegebieden in Randstad
Door Frans van den Berg
HAARLEM - Het aantal stiltegebieden in de Randstad neemt steeds meer af. Gebieden worden opgeheven en in andere is veel te veel herrie.
Dat constateert de Randstedelijke Rekenkamer in een rapport. De onderzoekers stellen voor om de geluidsbelasting beter te volgen door permanente metingen uit te voeren. Om de herrie te verminderen kunnen de provincies maatregelen nemen zoals stil asfalt op de provinciale wegen langs die gebieden en het planten van bomen en struiken langs de randen van de terreinen.
De rekenkamer adviseert de provinciebestuurders niet alleen om maatregelen te nemen tegen herrie, maar ook om de stiltegebieden te promoten en beter toegankelijk te maken zodat meer mensen van de stilte kunnen genieten. Ook kunnen de stiltegebieden beter worden benut met activiteiten zoals een stiltewandeling of de bouw van een revalidatiecentrum in het gebied.
Provincies moesten in 1979 stiltegebieden aanwijzen. Vijf jaar geleden werd nog opgeroepen meer werk te maken van dit beleid, want stilte is namelijk belangrijk voor de gezondheid van mensen, stelde het Interprovinciaal Overleg. De rekenkamer wilde weten wat de provincies sindsdien hebben gedaan.
Noord-Holland
Noord-Holland heeft met 39 terreinen de meeste stiltegebieden. De afgelopen jaren zijn twee gebieden opgeheven en twee verkleind. Momenteel wordt bekeken welke gebieden in de toekomst overblijven, omdat het op veel plaatsen niet meer stil is te krijgen door de nabijheid van snelwegen en overkomende vliegtuigen. In acht gebieden zit de herrie boven de 40 dB. In de provinciale milieuverordening zijn de regels opgesteld, waardoor een schuurfeest in Eemnes niet meer mag, maar een gondelvaart wel. In december komt de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland met een herijkingsonderzoek.
Groene Hart
Zuid-Holland heeft nog 16 van de 17 stiltegebieden over (tien procent minder hectare), maar plannen voor een aanpassing van het beleid heeft Zuid-Holland niet. Dat terwijl in juni de stichting Groene Hart ook al pleitte voor een actief beleid om stilte in de gebieden te handhaven.
Utrecht heeft nog 13 stiltegebieden. De afgelopen jaren zijn er vier opgeheven omdat daar teveel herrie was, maar er zijn er ook twee bijgekomen. Het totaal kromp met een kwart, maar volgens de rekenkamer is in een op de vijf gebieden nog teveel lawaai.
Flevoland
Flevoland heeft ondanks de uitgestrektheid van de polder nog maar drie stiltegebieden over. Twee zijn er opgeheven, waarmee 78 procent aan oppervlakte werd ingeleverd. Dat is minder alarmerend dan het lijkt. Dat waren namelijk natuurgebieden waar helemaal geen mensen konden komen en dus niemand van de stilte kon genieten. De overgebleven stiltegebieden zijn volgens de onderzoekers wel honderd procent stil, ofwel stiller dan 35 dB.
Geplaatst door Wim uit Castricum
Meer en minder in allerlei variaties:
meer herrie
meer onveiligheid
meer luchtvervuiling
meer agressie
meer ongezondheid
minder cultuur
minder natuur
langer werken
meer winst
hogere productiviteit
maximale flexibiliteit
minder vaste banen
minder toekomst
kinderen worden opgevoed door jan en alleman
minder zorg
minder oog voor elkaar
alles moet goedkoper, met minder mensen, maar wel beter (er klopt iets niet aan deze zin)
ikke en de rest kan stikken
meer zakken vullen (en er niets aan doen)
Voor de rest gaat het goed