Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Staten bezorgd over toekomst vliegveld (Eelde)

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1096 
|
 dvhn.nl 
hv_veiligheid_2813.jpeg

ASSEN - In Provinciale Staten van Drenthe leven zorgen over de toekomst van Groningen Airport Eelde (GAE). ,,Er is begrip voor bij de staatssecretaris'', stelde gedeputeerde Henk Brink (Verkeer, VVD).

Om er geschrokken aan toe te voegen: ,,Ook al is de staatssecretaris met wie ik erover sprak, inmiddels de staatssecretaris niet meer.'' Brink refereerde aan het aftreden van Wilma Mansveld als gevolg van de Fyra-enquête. Halverwege de behandeling van de begroting van de provincie Drenthe was dat gistermiddag het geval.

Bedreigingen
Brink erkende de bedreigingen voor het noordelijke vliegveld. ,,De kosten van de luchtverkeersleiding, de ontwikkeling van Lelystad. We willen dat er dingen gaan gebeuren. Maar het loopt nog niet hard. Dan gaat er weer eens een bestemming af, dan komt er weer een bij.''

Het Drentse college wil een gebiedsvisie maken voor de omgeving van het vliegveld in de hoop er meer reuring te verkrijgen. ,,Dan kijken we naar wat we kunnen met het gebouw van de Rijks Luchtvaart School, met het gebied van Flora Holland ook'', stelde Brink.

Het past allemaal in de investeringsagenda van de provincie. Voor de huidige collegeperiode is 45 miljoen euro vrijgespeeld om in Drenthe de bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid aan te jagen. Volgens het Drentse college speelt GAE daar een cruciale rol in.

Geld moet rollen
Provinciale Staten kon zich unaniem vinden in het idee die miljoenen – die uit de reserve worden gehaald – in Drenthe te investeren. ,,Geld moet rollen'', stelde bijvoorbeeld Douwe Oosterveen van de eenmansfractie Sterk Lokaal.

PVV'er Harry Bronts gaf er blijk van niet geheel op de hoogte te zijn van wat er zo al speelt rond het vliegveld. Hij deed het voorstel een zonnepark te realiseren op het vliegveld. Plannen daarvoor zijn evenwel al geruime tijd in de maak.

Natuurlijk was de begrotingsbehandeling in de Statencommissie weer een uitstekende gelegenheid voor VVD'er Jan Smits om zijn stokpaardje te berijden: de indexering (verhoging) van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. ,,Drenthe is hier kampioen, zij het gedeeld met Zuid-Holland. Hét grote verschil met Zuid-Holland is dat ik daar geen dienstregeling hoef te raadplegen als ik het openbaar vervoer neem. Er komt altijd wel iets voorrijden.''

Smits kreeg bijval van PVV, 50Plus en Sterk Lokaal, maar gedeputeerde Ard van der Tuuk (Financiën, PvdA) is niet van zijn voornemen af te brengen. ,,Het is de enige belasting waarmee wij als provincie bewijzen een autonome overheid te zijn'', aldus Van der Tuuk.

Bekijk bericht op "dvhn.nl"

Reacties op dit bericht