Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Staatssecretaris Microfoons meten herrie F-35 bij vliegbasis

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 609 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
Staatssecretaris Microfoons meten herrie F-35 bij vliegbasis

LEEUWARDEN - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) krijgt onder het toeziend oog (foto te zien via onderstaande link) van onder andere kolonel Arnoud Stallmann een demonstratie van een speciale microfoon. Zestien van deze exemplaren gaan het geluid meten van het gevechtsvliegtuig F-35 (Joint Strike Fighter), dat vanaf volgend jaar vanaf de militaire basis Leeuwarden gaat vliegen. Het geluidsmeetnet was een voorwaarde voor voormalig regeringspartij PvdA om in te stemmen met de aanschaf van de toestellen.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Er is nu een precedent.
Nu blijkt dat de regering er van doordrongen is ( het was al zo, maar ze trokken steeds de betrouwbaarheid in twijfel) dat het wel kan. Ze kunnen nooit meer zeggen dat er geen geschikte microfoons en apparatuur bestaan voor het meten van vliegtuig herrie.
In plaats van berekenen, willen wij ook net zo'n geluidsmeetnet om alle grote vliegvelden in Nederland en deze methode, de resultaten, gebruiken bij beslissingen.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Wim. Ik hoop dat er met die meetresultaten ook daadwerkelijk wat wordt gedaan. Het meten van geluid heeft momenteel drie functies:
1) meten voor vlootinformatie;
2) meten voor informatievoorziening over de piekbelasting van geluid in de woonomgeving; en
3) meten voor validatie van de berekeningsmethodieken die in wet- en regelgeving worden gehanteerd ter bescherming van de omgeving.
Daar zou een vierde functie bij moeten komen: handhaven. Als de werkelijke hoeveel geluid meer is dan berekend, corrigerende maatregelen nemen.
Verder wordt er bij het meten van de hoeveelheid geluid aan voorbij gegaan dat het telkens weer aanzwellende en wegstervende geluid een op zich zelf staan irritatiefactor is. Bij de oude KE-maat werd dat meegenomen maar bij Lden niet (alleen onderscheid naar dag/avond en nacht). Straks is het nooit meer even helemaal stil.

Geplaatst door gerard

@ Jaap: 'straks'? Onder welke steen leef jij? Het is nu al niet ooit eens helemaal stil. Met twee tot drie vliegtuigen binnen gehoorsafstand sterft het ene geluid uit, zwelt het andere geluid aan en komt het derde geluid er nog eens dik overheen.

Geplaatst door anton uit Castricum

Wim,
De overheid heeft altijd vast gehouden aan berekeningen om die te kunnen (laten) manipuleren, om meer vluchten mogelijk te maken. De overheid weet al vele jaren dat je prima kunt meten, maar dat komt ze niet goed uit .....

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Gerard. Waar ik woon, en dat is niet onder een steen (grapje), komt het toch wel voor dat er een uurtje tussen zit dat er maar 5 vliegtuigen overkomen. Maar misschien had ik beter kunnen schrijven: "Straks is het in nog grotere delen van ons land nooit meer even helemaal stil."