Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Spoedzaak Raad van State omdat ministerie weigert milieugegevens Lelystad Airport vrij te geven

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 240 
|
 flevopost.nl - 30-11-2021 
wp-politiek_3701.JPG

Omdat het ministerie van LNV zijn eerdere belofte om de milieugegevens over de uitbreiding van Lelystad Airport vrij te geven niet nakomt, stapt de Stichting HoogOverijssel opnieuw naar de hoogste rechter. De spoedzaak wordt donderdag behandeld door de Raad van State.

In een zitting op 9 september bij de Raad van State beloofde het ministerie van LNV opeens dat de stichting de gevraagde gegevens kon krijgen na een eerdere weigering die door de rechtbank was bestraft. Nu zegt LNV weer dat die gegevens toch niet kunnen worden geleverd, tot woede van de stichting.

Het gaat om documenten over de zogenoemde gereserveerde PAS-ruimte voor het project van de groei van Lelystad Airport tot 45.000 vliegbewegingen per jaar en over PAS-meldingen van Lelystad Airport exclusief de zogenoemde AERIUS-berekeningen. De minister heeft enkele documenten openbaar gemaakt, maar de stichting is hier niet tevreden mee. Een van de documenten is volgens haar slechts een uitvoerbestand en de daarbij behorende AERIUS-invoerbestand en het controlebestand ontbreken.

Verder blijkt volgens Stichting HoogOverijssel niet uit dit uitvoerbestand dat er ruimte is gereserveerd voor de ontwikkeling van Lelystad Airport. De rechtbank Overijssel heeft in juni de minister opgedragen zich maximaal in te spannen om de gevraagde documenten te achterhalen. In een zitting van de Raad van State van 9 september heeft de minister toegezegd het zogenoemde GML-invoerbestand aan de stichting te verstrekken. Dat document correspondeert met het GML-uitvoerbestand dat al aan de stichting is verstrekt.

Toch is het geschil hiermee nog niet van de baan. De minister heeft de stichting op 6 oktober laten weten dat het invoerbestand niet in GML-format voorhanden is, maar alleen in de vorm van een shapefile. Daarmee neemt de stichting geen genoegen. Zij is van mening dat de minister hiermee niet heeft voldaan aan haar toezegging tijdens de zitting van 9 september.

De stichting verzoekt de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak om de minister op te dragen het AERIUS-invoerbestand alsnog te verstrekken. Zij heeft dit naar eigen zeggen snel nodig voor de behandeling door het OM van haar aangifte van valsheid in geschrifte van stikstofberekeningen voor Lelystad Airport.

Bekijk bericht op "flevopost.nl - 30-11-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Hoe moet op die manier ooit het vertrouwen in overheid en luchtvaart hersteld worden?

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

Is het wel de bedoeling dat dit vertrouwen wordt hersteld nu naast I&W ook LNV het allemaal zo ver laat komen?

Wij herhalen nog maar eens:

De enige oplossing lijkt een proces waarbij het Openbaar bestuur op afstand wordt geplaatst van de luchtvaartsector e.a., het publiek belang weer wordt gewaarborgd en wetgeving ter bescherming van de burger en niet slechts tot het voordeel van de luchtvaartsector en de nagestreefde "Holland Metropool" zal worden opgesteld en uitgevoerd.